Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

RUSKÝ PÁR ZOMREL PO NAKAZENÍ MOROM! PASAŽIEROV LIETADLA STÁLE DRŽIA V KARANTÉNE!

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 21

38-ročný muž a 37-ročná žena ochoreli potom, čo ulovili a následne skonzumovali nakazeného svišťa v Mongolsku. Manželia po sebe zanechali štyri siroty.

 

 

“Napriek tomu, že je konzumácia svišťov zakázaná, Rus tomu pozornosť nevenoval,” uviedol doktor N. Tsogbadrakh, riaditeľ Národného centra pre zootonickú dermatológiu a medicínu.

 

“Zjedol nakazené mäso dal ho aj svojej žene. Zomreli, lebo vírus napadol ich žalúdok. Štyri deti sú teraz sirotami,” dodal.

 

Všetkých 158 ľudí, ktorí s nakazenými prišli do priameho alebo nepriameho kontaktu, museli úrady dať do karantény. Bolo totiž podozrenie, že by sa mor mohol napadnúť aj ich.

 

(Pasažieri boli z celej situácie veľmi vydesení)

 

Dramatické fotografie z vnútra lietadla ukazujú záchranný personál v ochranných odeve. Na zostávajúcich cestujúcich, ktorí prichádzajú do hlavného mesta Mongolska Ulaanbaatar na lete z Bayanu, Uglii a Khovdu, museli vykonať urgentné kontroly.

 

Kontroly vykonal tím Národného centra pre prenosné choroby a špecializovanú hraničnú inšpekciu. Všetci cestujúci z Ulgii boli odvezení do neďalekej nemocnice, zatiaľ čo zvyšok boli vyšetrení samostatne v športovom centre. Podľa miestnych správ je všetkých 158 ľudí, ktorí prišli priamo alebo nepriamo do kontaktu so zosnulými, pod neustálym dohľadom.

 

Toto však nie je prvé hlásené prepuknutie moru v modernej dobe. Minulý rok mladému chlapcovi v Spojených štátoch diagnostikovali dokonca stredoveký mor! Bol to pravdepodobne prvý ľudský prípad v americkom štáte od začiatku deväťdesiatych rokov.

 

(Čierna smrť)

 

Čierny mor v stredoveku v 14. storočí zabil neuveriteľných 155 až 200 miliónov ľudí v Európe! Je to bakteriálne ochorenie, ktoré je spôsobujú blchy žijúce na divokých hlodavcoch – napríklad svišťoch. Ak symptómy nie sú liečené počas prvých 24 hodín, môže nakazený zomrieť.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak