Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

ZÁPCHA NA MOUNT EVERESTE SI VYŽIADALA ĽUDSKÉ ŽIVOTY!

Celé tisícročia bol Mount Everest nedobytnou métou. Mnohí si mysleli, že sa ho nepodarí nikomu zdolať. Keď napokon 29. mája 1953 novozélandský horolezec Edmund Hillary vystúpil spolu so šerpom Tenzingom Norgayom na najvyšší štít sveta, celý svet sa s úžasom prizeral. Rovnakú úctu si zaslúžia všetci, ktorým sa podarilo s ohrozením vlastného života Everest zdolať po nich. Niektorí však za výstup na najvyššiu horu sveta zaplatili životom.

Od roku 1953, kedy vystúpil na vrchol sveta sir Hillary, sa takýto úspech podarilo dosiahnuť asi 4000 ľuďom. V roku 2019 bol podľa niektorých odhadov štít zdolaný už tisíckrát. Streda bola na Evereste jedným z najrušnejších dní v histórii, z nepálskej i čínskej strany smerovalo hore v priaznivom počasí vyše dvesto horolezcov a pod vrcholom sa tvorili zápchy.

(Neuveriteľná zápcha na Mount Evereste)

Agentúra AP hovorí o 200 horolezcoch, jeden z priamych účastníkov však ich počet odhaduje na asi 320. “Nemáme presné čísla o počte výstupov, ale tímy sa sťažovali, že museli čakať aj dve, tri hodiny,” uviedol styčný dôstojník vlády v základnom tábore Gyanendra Shrestha.

Za túto situáciu zaplatili 2 horolezci najvyššiu cenu. V stredu zomrela indická horolezkyňa Anjali Kulkarniová (†55) nad štvrtým, teda najvyšším táborom vo výške 8000 metrov. Američan Donald Lynn Cash (†55) odpadol v ten istý deň na vrchole. Neskôr sa mu síce s pomocou dvoch šerpov vrátilo vedomie, ale zomrel cestou naspäť v úseku Hillaryho výšvihu. Podľa organizátorov expedícií spôsobilo obe tragédie zdržanie, keď bolo na vrchole a pod ním príliš veľa ľudí.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak