Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

MUŽ PRIŠIEL NA SPÔSOB, AKO VYHRAŤ LOTÉRIU! UROBIL TO TAKTO…

Edita Silna
Edita Silna máj 28

Výhra v lotérii by drvivej väčšine z nás dokázala obrátiť život naruby. Šance na výhru sú však v reálnom svete mizivé, keďže v lotérii môžu byť číselných kombinácií stotisíce, ba až milióny. Tento rumunsko-austrálsky matematik však prišiel na to, ako obísť systém a vyhrať.

Je väčšia šanca že prežijete pád lietadla ako to, že vyhráte v lotérii. Pre matematika a ekonóma Stefana Mandela sa však vyhrávanie lotérie stalo takpovediac koníčkom. V lotérii vyhral už neuveriteľných 14 krát! Prvé dve výhry sa mu podarilo získať v rodnom Rumunsku, kde sa snažil zarobiť peniaze pre svoju rodinu, aby mohli opustiť komunistickú krajinu. Jeho mesačný plat bol vtedy len niečo okolo 76 eur. Presťahoval sa do Izraela a neskôr do Austrálie, kde sa napokon usadil. Práve tu vyhral v lotérii až 12 krát.

 

(Stefan Mandel prišiel na spôsob, ako zaručene vyhrať lotériu)

 

Mandelov trik nespočíval v ničom ťažkom. Jeho prvým krokom bolo zistenie, ktorý je správny kľúč k ceste za výhrou. Napríklad v lotérii, ktorá požaduje od účastníkov výber šiestich čísel od 1 do 40 existuje 3 838 380 výherných kombinácií. V tomto scenári by Mandel čakal, kým sa jackpot nezvýši na trojnásobok tohto poštu, čo je približne 11,5 milióna. Dôvod bol jednoduchý. Ak by jeden lístok stál jeden dolár, čo v skutočnosti aj v tom čase stál, mohli by ste kúpiť na každú jednu kombináciu jeden a následne získať dvojnásobok peňazí, ktoré ste sami na ne utratili.

 

Mandel však okolo seba vytvoril väčšiu skupinu investorov – viac ako 2500 ľudí, ktorí mu požičali peniaze. Tí prispeli relatívne malou sumou, vďaka ktorej sa mohlo vytlačiť niekoľko miliónov lístkov s každou kombináciou, následne ich odniesť autorizovanému predajcovi a zapísať ich tak do súťaže. Hneď, ako nejaký lístok vyhral, peniaze sa rozdelili medzi všetkých investorov a Mandela.

 

(Kedysi si človek mohol tlačiť lístky do lotérie doma a následne ich odniesť do stávkovej kancelárie)

 

Ak si však myslíte, že Mandel bol vďaka štrnástim výhram bohatý človek, ste na omyle. Napríklad v roku 1987 síce vyhral 1,3 milióna, no po vyplatení všetkých spomínaných investorov a daní mu zostalo len 97 tisíc. Mandelova najväčšia výhra prišla až v roku 1992. So svojou pevnou skupinou investorov uplatnil Stefan svoj trik vo februári roku 1992, kedy vyhral svoju najväčšiu čiastku, a to 27 miliónov dolárov.

Po tomto zaujímavom prípade sa však zmenili pravidlá lotérií, ktoré znemožňujú používať tento trik. Ľudia si nemôžu vytlačiť svoje vlastné lístky doma a takisto ich nemôžu kupovať hromadne, po tisícoch.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak