Type to search

ZAHRANIČIE

PREHOVORILI! TAKÉTO SÚ PRAKTIKY FACEBOOKU, TVRDIA BÝVALÍ ZAMESTNANCI

Edita Silna
Edita Silna máj 30

Bývalí zamestnanci Facebooku prehovorili. Svetový gigant momentálne zamestnáva viac ako 38 000 ľudí. Človek by si povedal, že v takej veľkej a prosperujúcej firme si zamestnanci veľmi nemajú na čo sťažovať. Realita je však úplne iná a niektorí prácu pre Facebook označili za kult.

 

Zamestnanci, ktorí už vo Facebooku nepracujú, opísali zvláštne praktiky systému riadenia zhora nadol. „Existuje tu takáto kultúra – dokonca aj keď ste úplne na dne, musíte sa tváriť a predstierať, že svoje zamestnanie a prácu pre túto firmu milujete a ste v nej šťastný,“ uviedol jeden z bývalých zamestnancov Facebooku. „Nemyslím si, že je správne, ak človek musí v práci predstierať, že je to najlepšie miesto na svete.“ 

 

(Zakladateľ a riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg)

 

Všetky významné rozhodnutia sú vydávané vedením spoločnosti a zamestnanci nemajú žiadne právo ovplyvňovať ich alebo sa k nim vyjadrovať. „Nikdy som nemal pocit, že pracujem v prostredí, ktoré podporuje to, aby ste sa prejavili a prišli s nápadmi. Kedykoľvek som sa ozval, vždy prišli nepríjemné telefonáty,“ povedal bývalý manažér spoločnosti.

 

Zamestnanci tu tiež dostávajú hodnotenia a spätnú väzbu od 5 svojich kolegov. Aj keď na tom sprvu nevidno nič zlé, má to svoj háčik. „Je to niečo ako súťaž v obľúbenosti,“ opísal to jeden z bývalých zamestnancov. Uspejú v nej totiž iba tí, ktorí prácu pre Facebook povýšia nad všetko vo svojom živote, bez rozmyslu spĺňajú všetky šéfove príkazy a tvária sa, že svojich kolegov priam „milujú“. Inak na pozitívne hodnotenie zabudnite.

 

 

Bývalí zamestnanci spomínajú, ako ich kolegovia zdieľali na svojom Facebookovom profile benefity, ktoré im firma ponúka alebo ako Facebook prispieva k zlepšovaniu sveta. Tým sa však len snažili zapáčiť svojim nadriadeným. „Vo Facebooku pracuje veľa ľudí, ktorí sú nešťastní, no ich príspevky sú presným opakom,“ opisujú.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak