Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

VÝSKUM UKÁZAL, AKÁ BUDE NA SLOVENSKU TEPLOTA O 30 ROKOV!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik júl 12

 

Výskum ktorý prebehol pod dozorom vedcov zo Švajčiarska nám ukázal desivú budúcnosť, na akú vôbec nie sme pripravení. Do roku 2050 sa teplota na našej planéte rapídne zvýši.

 

 

Výskum švajčiarskom laboratóriu Crowther Lab prebehol na viac ako 520 vačšími mestami po celom svete. Mezdi mestami sa nachádzajú okrem iných aj Bratislava, Viedeň či Praha. Na Slovensku sa podľa výskumu do roku 2050 oteplí o približne 8 stupňov celzia.

 

(Mapa, ktorá ukazuje zvýšenie teploty vo väčších mestách)

 

Vo väčšinu roka zamračenom a sychravom Londýne sa podnebie zmení na také, aké má v súčasnosti Barcelona! Na mape vidíte, ako veľmi sa podľa predpokladov vedcov zvýši teplota na jednotlivých miestach. “Absolútne nie sme na tieto zmeny pripravení,” povedal Tom Crowther, zakladateľ firmy Crowther Lab, ktorá robila výskum.

 

(Dostupnosť pitnej vody sa stane problémom)

 

Teplota však nie je to jediné, čo ľudstvo ohrozí. Okrem horúčav sa na Zemi zvýši nedostatok pitnej vody. Extrémne suchá budú počast roka striedať záplavy. Viac ako 100 oblastí na zemi postihnú také klimatické podmienky, aké doteraz nikdy neexixstovali. Medzi inými napríklad aj mestá Peking, Washington či kanadský Montreal. 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak