Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

NEUVERÍTE, ČO CHCE SPRAVIŤ NASA S GIGANTICKÝM ASTEROIDOM PLNÝM ZLATA!

Edita Silna
Edita Silna júl 24

NASA má v pláne dostať sa na asteroid, ktorý je vyrobený predovšetkým zo zlata a ďalších vzácnych kovov.

Vesmírne teleso je natoľko hodnotné, že by v súčasných cenách malo hodnotu 600 triliónov eur ($ 700 quintillion), teda tak veľa peňazí, že by každý človek na planéte mohol dostať približne 80 miliárd eur, píše Bloomberg vo svojom spravodajstve.

Asteroid je známy ako 16 Psyche a s najväčšou pravdepodobnosťou bude naozaj čoskoro vyťažený pre svoje vzácne materiály. Nikto z nás však zrejme nezbohatne.

 

(Asteroid sa v súčasnosti nachádza niekde medzi Marsom a Jupiterom a má priemer približne až 226 kilometrov. Čo sa týka jeho hmotnosti, tak tá je údajne na úrovni približne jedného percenta z Mesiaca)

NASA k nemu vyšle svoju raketu s posádkou v roku 2022 a tento jedinečný úkaz plánuje preskúmať technológiou, ako je gama žiarenie či neutrónový spektrometer. Zároveň tvrdia, že táto štúdia sa bude týkať rozvoja vedy a nebude to ťažba zameraná na to, aby z tohto asteroidu zarobili peniaze.

Vesmírna agentúra sa domnieva, že asteroid dokáže dať viaceré dôležité informácie o tom, ako sa napr. tvorilo zemské jadro či kôry jednotlivých planét. Vedci totiž nemôžu vidieť ani merať zemské jadro priamo, Psyche tak ponúka jedinečné “okno” do histórie kolízií a narastania, čím sa vytvorili planéty. Mitch Hunter-Scullion, zakladateľ spoločnosti Asteroid Mining Company uviedol, že asteroidy ako je aj 16 Psyche sú veľkým priemyselným “boomom”.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak