Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

MIMORIADNE! UKRAJINA VRACIA ÚDER: TOTO SPRAVILA S PUTINOVÝM ROPNÝM TANKEROM!

Jozef Dobrik
Jozef Dobrik júl 25

Ukrajinská tajná služba SBU v spolupráci s vojenskou prokuratúrou zadržala ruský ropný tanker NEYMA, ktorý bol v novembri 2018 použitý na zablokovanie Kerčskeho prielivu, keď sa ho snažili preplávať ukrajinské vojnové lode.

 

Tanker bol zadržaný v stredu v ukrajinskom prístave Izmajil v delte Dunaja. “Ukrajinská bezpečnostná služba v spolupráci s vojenskou prokuratúrou zadržala ruský tanker Neyma,”uvádza sa vo vyhlásení SBU.

 

(Ruský ropný tanker NEYMA)

Incident, pri ktorom ruské námorníctvo zadržalo tri ukrajinské vojnové lode a ich posádky, sa odohral 25. novembra 2018 v Kerčskom prielive a prispel k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi Kyjevom a Moskvou vyvolaným zmenou kurzu ukrajinskej vlády na prozápadný a konfliktom v Donbase.

 

(Záber z novembra, kde Rusko rázne zakročilo -narážanie do ukrajinských lodí si vyžiadalo niekoľko zranených)

Rusko tvrdí, že ukrajinské lode vlani v novembri narušili jeho hranice. Ukrajina túto interpretáciu odmieta a tvrdí, že jej lode chceli len preplávať cez Kerčský prieliv z Čierneho do Azovského mora.

 

(Rusko sa v nedeľu 25. novembra 2018 pokúsilo zabrániť trom plavidlám ukrajinského vojenského námorníctva vo vstupe do Azovského mora cez Kerčský prieliv po tom, ako pod ruskom kontrolovaný most umiestnilo obrovskú nákladnú loď)

Všetkých 24 ukrajinských námorníkov, ktorých zajalo Rusko pri novembrovom incidente v Kerčskom prielive, sa vyhlásilo za vojnových zajatcov. Informovala o tom ukrajinská tlačová agentúra Unian. 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak