Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

HACKERI UKRADLI DÁTA RUSKEJ TAJNEJ SLUŽBE! TO, ČO NAŠLI, ICH ŠOKOVALO

Edita Silna
Edita Silna júl 26

Skupina hackerov známa pod názvom 0v1ru$ napadla servery kontraktorskej firmy SyTech, ktorá pracuje pre ruskú tajnú službu FSB. Podarilo sa jej získať 7,5 Terabajtov dát.

Hackerom sa úspešne podarilo ukradnúť množstvo dát obávanej ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Viac než 7,5 terabajtov dát, čo je doteraz asi najväčší únik dát v histórii ruských tajných služieb.

 

(FSB je hlavnou ruskou bezpečnostnou agentúrou. Dáta boli ukradnuté od firmy SyTech a o krádež sa postarala hackerská skupian 0v1ru$. Okrem dohľadu, či sledovania informácií sa zaoberá aj vojenskými aktivitami)

Ruská bezpečnostná služba v posledných týždňoch pracovala napríklad na deanonymizácii anonymných internetových prehliadačov, ako je napríklad Tor. Na projekt  pod krycím menom Nautilus-S a začali pracovať ešte v roku 2012, pričom jeho časti sa vraj začali používať už pred piatimi rokmi.

 

Ruská tajná služba sa tak očividne už dlhú dobu snaží dešifrovať súkromné dáta užívateľov, a aj keď nevieme, ako sa v tomto pláne FSB darilo, ide o znepokojujúcu správu. Predpokladá sa totiž, že systém by mohla použiť na odhaľovanie politických disidentov.

 

V pláne bolo tiež totálne zrušenie súčasných sociálnych sietí na ruskej pôde, a tiež získavanie podkladov na pomoc štátu oddeliť ruský internet od zvyšných častí sveta.  Projekty sú však pozastavené, zrušené alebo ešte v plienkach. Hackeri získané dáta poslali médiám na zverejnenie.

 

(Edward Snowden “najhľadanejší muž sveta” – zverejnil tajné dokumenty systémov NSA. Podľa jeho slov, americké tajné služby vo veľkom meradle monitorujú servery globálnych firiem ako napr. Facebook, Google, Microsoft, Apple alebo Yahoo. Uviedol, že NSA má vybudovanú štruktúru, ktorá jej umožňuje zachytiť všetko- e-maily, telefonáty, heslá, údaje o hovoroch, informácie a heslá kreditných kariet)

Je to dôkazom toho, že najslabším článkom reťaze vo vzťahu k tajným službám bývajú „kontraktorské“  spoločnosti.  Pred pár dňami odsúdili bývalého kontraktora americkej NSA na deväť rokov väzenia za krádež tajných dokumentov. No a škody, ktoré spôsobil Edward Snowden dávajú do poriadku americké tajné služby dodnes.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak