Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Prezidentka Čaputová vyhrala 50-tisíc eur! Vieme, na čo ich minie!

 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (46) si v sobotu, deň pred svojimi meninami, prevzala vo Švajčiarsku cenu za politickú kultúru.

 

K oceneniu patrí aj odmena 50 000 eur a v minulosti ju získali také osobnosti ako nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker či predseda Európskej rady Donald Tusk. Európsku cenu za politickú kultúru už niekoľko desaťročí udeľuje Nadácia Hansa Ringiera. Slovákom môže byť priezvisko Hansa známe vďaka tomu, že jeho rodina vlastní na Slovensku.

 

(Z odovzdávania portrétu sa už stala tradícia)

 

Čím si Čaputová ocenenie podľa organizátorov zaslúžila? „Je oddaná právu, ľudským právam, ochrane menšín a spoločnému postupu v migračnej politike. Venuje sa aj trvalo udržateľným environmentálnym politikám.Je proti korupcii a presadzuje transparentnosť v spoločnosti,“ uviedla viceprezidentka Európskeho parlamentu Katarina Barley, ktorá Čaputovej cenu odovzdala.

 

Prezidentka predniesla aj prejav v angličtine. „Naše zlyhania, bez potrebnej sebareflexie, znamenajú posilnenie populizmu a extrému. Potrebujeme viac pravdivosti a autenticity, menej marketingu… Viac vecnosti, a nie osobné útoky. Viac ľudskosti a menej ega,“ uviedla Čaputová.

 

(Spoločné fotenie pred večerou)

 

Jej hovorca Martin Strižinec priznal, že hlava štátu začala chodiť na doučovanie. „Pani prezidentka má konverzačné hodiny angličtiny s lektorom,“ uviedol Strižinec. Čaputová okrem prestíže získala aj peknú finančnú sumu. „Všetky finančné prostriedky budú prerozdelené na verejnoprospešné účely, najmä v oblasti vzdelávania, sociálnych vecí alebo ochrany životného prostredia,“ oznámil Strižinec.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak