Type to search

SPRÁVY

Kočner má vo väzení informátora!

 

Niekto z leopoldovského väzenia pomáha Mariánovi Kočnerovi (56). K jeho právnikovi sa dostal spis o sprísnenom režime väzby, ktorý mal zostať Kočnerovým očiam utajený.

 

Prístup k nemu majú mať iba bachari, ktorí prichádzajú do styku s podnikateľom obvineným z falšovania zmeniek televízie Markíza a objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice. Ako sa dostal materiál ku Kočnerovi?

 

V internom dokumente Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sú opísané presné pravidlá, ako sa bachari majú správať ku Kočnerovi v sprísnenom poriadku. Jeho režim je tvrdší, ako majú iní väzni preto, že je obvinený zo závažnejších trestných činov a existuje obava, že chce ovplyvňovať svedkov. V praxi to znamená, že strážnici majú Kočnera kontrolovať každú polhodinu, nemajú sa s ním rozprávať o veciach, ktoré nesúvisia s väzbou a hlásiť akékoľvek zmeny jeho správania. 

 

(V leopoldovskom väzení má Kočner prísny režim)

 

Inšpekcia ministerstva vnútra už únik interného dokumentu rieši ako podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Leopoldovské zariadenie preto prijalo už vo veci potrebné opatrenia. „Príslušníci sú povinní zdržať sa konania, ktoré by mohlo viesť k stretu dôležitého záujmu štátnej služby s osobnými záujmami, najmä nezneužívať informácie získané v súvislosti s výkonom služby na vlastný prospech alebo na prospech iného. Súčasne sú povinní zachovať mlčanlivosť o skutočnostiach, s ktorými sa oboznámili pri plnení služobných úloh,“ tvrdí väznica.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak