Type to search

POLITIKA SPRÁVY

VIEME, kedy sa Milan Mazurek postaví pred odvolací súd!

 

Najvyšší súd SR sa v utorok bude zaoberať odvolacím konaním v prípade poslanca parlamentu za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milana Mazureka. Poslancovi samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v apríli 2018 uložil peňažný trest päťtisíc eur. Uznal ho totiž vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine.

 

Poslanec podľa súdu skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016. Prokurátor sa po vynesení rozsudku odvolal voči trestu a obžalovaný poslanec Národnej rady voči rozsudku ako celku. Rozsudok bol identický s trestným rozkazom, ktorým sudca rozhodol v decembri 2017.

 

(Milan Mazurek v rádiu Frontinus)

 

Poslanec Mazurek vystupoval v Rádiu Frontinus ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a ako člen Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť NR SR za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Okrem iného uviedol výroky, ktoré podľa obžaloby v kontexte celého vystúpenia v rozhlasovej relácii spĺňajú definičné znaky znevažujúcich prejavov z hľadiska príslušnosti ku konkrétnemu – rómskemu etniku, majú rasistický charakter a z ich obsahu vyplýva zámer vyvolať nenávisť voči príslušníkom tejto etnickej skupiny. Tvrdil napríklad, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“.

 

(Milan Mazurek je slovenský politik, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko)

 

Poslanec v záverečnej reči na súde vyzval médiá, aby nedovolili návrat totality. Vyhlásil, že medzi Rómami má kamarátov a svoje výroky o zneužívaní sociálneho systému na Slovensku adresoval všetkým neprispôsobivým.

 

Podľa Ústavy SR dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin, alebo ktorým bol poslanec odsúdený za trestný čin, a súd nerozhodol v jeho prípade o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody, prichádza poslanec o svoj mandát.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak