Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

Exprezident Peru si za prevzatie úplatku vypočul verdikt!

Súd v USA vo štvrtok odmietol prepustiť na kauciu bývalého peruánskeho prezidenta Alejandra Toleda, ktorý je vo vlasti stíhaný pre podozrenie z úplatkárstva.

 

Sudca nesúhlas s kauciou odôvodnil tým, že Toledo nedokázal súdu vyvrátiť obavy z úteku behom súdneho pojednávania, napísala agentúra AP.

 

(Peruánska generálna prokuratúra Toleda, ktorý stál v čele juhoamerického štátu v rokoch 2001 až 2006, viní z toho, že prevzal úplatok od brazílskej stavebnej firmy Odebrecht)

 

Toledov obhajca na súde argumentoval tým, že psychický a fyzický stav bývalého prezidenta sa stále zhoršuje, pretože je od zadržania 16. júla na samotke. Pojednávanie bolo emočne vypäté, pretože Toledova žena Éliane kričala na prokurátorov, že budú osobne zodpovedaný za smrť jeho muža. Ostraha Toledovú nakoniec musela vyviesť zo súdnej siene.

 

Kvôli prijímaniu úplatkoch od firmy Odebrecht zahájili v predchádzajúcich rokoch peruánske úrady vyšetrovanie všetkých peruánskych exprezidentov, ktorí stáli v čele krajiny od roku 2001. Jeden z nich, Alan García, spáchal pred zatknutím v apríli samovraždu.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak