Type to search

SPRÁVY ZAHRANIČIE

Pozrite sa, ako ničia v požiare v Bolívii krajinu o rozlohe Švajčiarska!

 

V Bolívii horia väčšinou suché lesy, prérie a poľnohospodársky využívané plochy v juhovýchodnom regióne Chiquitania.

 

Požiare porastov v Bolívii spálili za niečo vyše mesiaca lesy a pastviny na plochách s rozlohou vyše 3,1 milióna hektárov vrátane oblastí patriacich do amazonského regiónu. Oznámila to vo štvrtok ochranárska nadácia Priatelia prírody, ktorej odhad vychádza zo satelitných snímok, informovala tlačová agentúra AP.

 

Uvedený rozsah pripadá na obdobie, odkedy začali farmári a rančeri v auguste s vypaľovaním pastvín. V správe ochranárov sa tiež uvádza, že celkove zhorelo v Bolívii od januára 4,1 milióna hektárov lesa, čo zodpovedá veľkosti Švajčiarska.

 

(Bolívijské úrady tvrdia, že požiare bežne zakladajú farmári a rančeri, aby obnovili alebo získali nové pastviny, tento rok sa však oheň vymkol spod kontroly v dôsledku sucha a silného vetra, čo vláda pripisuje klimatickej zmene)

 

V prípade Bolívie však horia väčšinou suché lesy, prérie a poľnohospodársky využívané plochy v juhovýchodnom regióne Chiquitania, ktoré nadväzujú na amazonský dažďový prales.

Podľa ochranárskej nadácie pripadá 1,4 milióna hektárov na zalesnené plochy v Chiquitanii. Samospráva provincie Santa Cruz, kde sa vyskytla väčšina požiarov, vyčíslila rozlohu tamojšieho spáleného územia na 2,7 milióna hektárov.

 

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak