Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Počet pracujúcich cudzincov na Slovensku sa rapídne zvyšuje!

 

Ku koncu augusta tohto roka na Slovensku pracovalo vyše 73,4 tisíca cudzincov. Oproti júlu tohto roka ide o nárast o 444 cudzincov, medziročne sa počet cudzincov pracujúcich na Slovensku zvýšil o 10,9 tisíca.

 

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku pritom rastie od začiatku tohto roka pomalším tempom ako vlani. Kým za osem mesiacov tohto roka na Slovensku pribudlo takmer 4,3 tisíca pracujúcich cudzincov, za január až august vlaňajška išlo o 13 tisíc cudzincov.

 

(“Je tu pokles, čo sa týka zamestnancov z Európskej únie, ale je nárast zamestnancov z krajín mimo Európskej únie,” povedal minister práce a sociálnych vecí Ján Richter)

 

Počet Ukrajincov pracujúcich na Slovensku už atakuje hranicu 20 tisíc. V auguste totiž na slovenskom trhu práce pribudlo 512 občanov nášho východného suseda, čím sa celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás zvýšil na vyše 19,2 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku v minulom mesiaci klesol o 65 osôb na 12,8 tisíca. Najpočetnejšou skupinou občanov z krajín Európskej únie boli aj v auguste Rumuni, ktorých u nás pracovalo 9,4 tisíca, nasledovali Česi s 5,7 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,4 tisíca. “Ubúda pracovníkov z Rumunska a Maďarska a, naopak, pribúdajú Česi, pracovníci z Veľkej Británie a z Chorvátska, ale tie zmeny nie sú rapídne,” uviedol šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

 

Traja z desiatich cudzincov na Slovensku pracovali ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 21,7 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 7,8 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 3,1 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len sedem cudzích štátnych príslušníkov pracovalo v auguste tohto roka v okrese Medzilaborce.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak