Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Vyšetrovanie skončilo: TOTO všetko o vražde Kuciaka a Kušnírovej vieme!

Edita Silna
Edita Silna sep 24

 

Je to na konci. Presne po roku a pol od nechutnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) vyšetrovatelia ukončili vyšetrovanie.

 

V súčasnosti sú v prípade popravy obvinení piati ľudia, vrátane Mariána Kočnera (56), ktorý pritom sedí za mrežami za úplne iný trestný čin. Čo bude nasledovať? O tom, že vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania, informoval obhajca Kočnera Marek Para. Obhajoba má teraz týždňovú lehotu na konci septembra na oboznámenie sa s výsledkami a celým spisom.

 

(Zoltán Andruskó- sprostredkovateľ, ktorý spolupracuje s políciou a Alena Zsuzsová- sprostredkovateľka vraždy, priateľka Kočnera)

 

Prokurátori na poslednej tlačovej konferencii hovorili, že obžaloby by radi podali do skončenia trvania väzby štvorice obvinených, čo je na konci októbra. „Disponujeme informáciou, že prebieha oboznamovanie sa s výsledkami vyšetrovania,“ potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

 

(Marian Kočner- obvinený z objednávky vraždy)

 

Obvineníokrem Kočnera ako objednávateľa aj jeho dlhoročná pravá ruka a priateľka Alena Zsuzsová (45), bývalý vojak Miroslav Marček a bývalý policajt Tomáš Szabó, ale aj podnikateľ Zoltán Andruskó. Rozruch naposledy vyvolalo priznanie Marčeka k samotnej vražde vnútri domu vo Veľkej Mači. Vyšetrovatelia pôvodne predpokladali, že strieľal Szabó.

 

(Tomáš Szabo- šofér, ktorý mal byť pri dome v čase vraždy a Miroslav Marček- strelec, ktorý sa priznal vyšetrovateľom)

 

Napokon však našli aj časť zbrane v rieke neďaleko Kolárova a podporovať túto verziu má aj vyšetrovací pokus, ktorý v Mači policajti robili. Nedávno tiež oznámili, že Andruskó ako spolupracujúci obvinený bude vytýčený na samostatné konanie a môže napokon vyviaznuť s nižším trestom. Dôležitým dôkazom v prípade je aj zaistená komunikácia Mariána Kočnera, ktorá má byť medzi dôkazmi.

 

Prehľad v prípade

21. február 2018 – Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači

2. marec 2018 – začali sa smútočné pochody a prvé demonštrácie, ktoré viedli až k rekonštrukcii vlády a koncu Fica s Kaliňákom

22. marec 2018 – k moci sa dostal Peter Pellegrini, jeho šéfom však zostal Robert Fico

jún 2018 – Kočner ide do väzby v súvislosti so zmenkami, už sa z nej však doteraz nedostal na slobodu

27. september 2018 – policajti vo veľkej razii zadržali štyri osoby, ktoré obvinili v prípade vraždy

14. marca 2019 – Kočnera obvinili aj v prípade vraždy novinára ako objednávateľa

11. apríla 2019 – jeden z obvinených Marček povedal, že strieľal on. Pôvodne predpokladali, že vraždil jeho bratranec Tomáš Szabó

19. augusta 2019 – prokurátori na tlačovke oznamujú, že chcú ukončiť vyšetrovanie do konca októbra

23. septembra 2019 – vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie a obe strany sporu sa oboznamujú s výsledkami

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak