Type to search

POLITIKA ZAHRANIČIE

Poznáme dôvod, prečo Trump zablokoval Ukrajine vojenskú pomoc!

 

Americký prezident Donald Trump zablokoval poskytnutie vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote takmer 400 miliónov dolárov. Toto jeho nariadenie má vykonať Mick Mulvaney, úradujúci šéf kancelárie Bieleho domu. Donald Trump pre médiá povedal, že príčinou jeho rozhodnutia je obrovská korupcia na Ukrajine.

 

Americké médiá uviedli, že Donald Trump je absolútne rozčarovaný, pretože finančné prostriedky, ktoré USA vyčlenili Ukrajine, sa stratili nevedno kam, jednoducho všetko rozkradli. Americký prezident pripomenul, že finančné prostriedky boli vyčlenené už viackrát a vždy „zmizli“. Vysvetlil, že práve preto sa rozhodol s. Informoval o tom vplyvný domáci denník The Washington Post.

 

Americký denník podotýka, že nariadenie o pozastavení vojenskej pomoci Ukrajiny Donald Trump vydal presne týždeň pred telefonickým rozhovorom s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Podľa amerických médií Donald Trump sa snaží ovplyvniť ukrajinského kolegu, aby ten rozbehol vyšetrovanie činnosti Joeho Bidena a jeho syna na Ukrajine a mnohopočetné porušenia zákonov a narobil problémy najväčšiemu súperovi Donalda Trumpa v budúcoročných prezidentských voľbách.

 

Niektoré zdroje z Bieleho domu však pre americké médiá uviedli, že Biely dom predsalen asi zaplatí Kyjevu tých 391 miliónov dolárov a dokonca tvrdia, že tieto finančné prostriedky, „stopnuté“ Donaldom Trumpom, už boli rozmrazené. Vysvetľujú to tým, že sa blíži záver aktuálneho finančného roka – 30. septembra. Niektorí členovia vlády sa domnievajú, že ak USA prisľúbenú finančnú pomoc Kyjevu nepošlú, bude to porušením amerických zákonov. Číže začiatkom októbra sa dozvieme, či Biely dom pošle alebo nepošle Kyjevu tých takmer 400 miliónov dolárov.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak