Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Kočnerova nahrávka prináša do prípadu Gorila nové zistenia!

 

Šéf policajného tímu Gorila Lukáš Kyselica tvrdí, že ide o prvý zvukový dôkaz, ktorý by mohol súvisieť s kauzou Gorila.

 

Polícia zaistila pred necelým rokom USB kľúč s nahrávkou, ktorá by mohla súvisieť s kauzou Gorila. Stalo sa tak v jednej z nehnuteľností obvineného podnikateľa Mariana Kočnera.

 

Teraz je jasné, že hlasy, ktoré počuť na nahrávke, sú autentické.

 

(Kauza Gorila sa týka údajného spisu Slovenskej informačnej služby zo sledovania šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Spis z rokov 2005 – 2006 unikol na internet v decembri 2011)

 

“Požiadal som znalca, aby fonoskopicky preskúmal hlasy, ktoré sa nachádzajú na uvedenom kľúči a porovnal ich s inými nahrávkami týchto hlasov, ktoré som zabezpečil ako porovnávací materiál. A výsledok, ktorý som obdržal len nedávno, je najvyššia pravdepodobná miera zhody, ktorá sa dá takto vyjadriť,” uviedol v rozhovore šéf policajného tímu Gorila Lukáš Kyselica.

 

Samotná nahrávka prináša oproti údajnému spisu Gorila aj nové zistenia. “Sú tam pasáže, ktoré sa podobajú, aj pasáže, ktoré v spise nie sú, teda nové veci,” hovorí Kyselica.

 

(Jaroslav Haščák)

 

Haščák sa podľa neho mal stretávať v byte na Vazovovej ulici v Bratislave s politickými špičkami strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH, ANO a SMK, dohodovať s nimi obchody a korumpovať ich. Do kauzy bola zapletená aj bývalá predsedníčka Fondu národného majetku Anna Bubeníková. Kauza vyústila do masových protestov, avšak doteraz nebola vyšetrená.

 

V roku 2016 sa vzdal funkcie šéf vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš s tým, že jeho slová o autenticite spisu prekážali vtedajšiemu policajnému riaditeľovi Tiborovi Gašparovi. Dotknutí politici sa k autenticite spisu nikdy priamo nevyjadrili, Penta ju odmieta.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak