Type to search

POLITIKA ZAHRANIČIE

TAKÝMTO spôsobom sa migranti dostanú rýchlejšie do krajiny!

 

Štyria členovia Európskej únie budú požadovať odsúhlasenie plánu na vytvorenie “zrýchleného systému” preberania migrantov, ktorí boli zachránení z člnov v Stredozemnom mori, ich prerozdeľovania medzi ochotné krajiny a navracania, ak migranti nepožiadajú o azyl alebo naň nemajú nárok. 

 

Podľa tohto zdroja chcú Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta svoj návrh predložiť na nadchádzajúcom zasadnutí ministrov vnútra EÚ, naplánovanom na 8. októbra v Luxemburgu. V návrhu predpokladajú, že preverovanie migrantov, relokácia žiadateľov o azyl a navracanie po ich prípadnom odmietnutí nepotrvá dokopy dlhšie než štyri týždne.

 

Agentúra AP uviedla, že v utorok jej potvrdili pravosť tohto vyhlásenia. Dokument bol spísaný pred stretnutím ministrov vnútra spomínaných krajín, ktoré sa konalo 23. septembra na Malte, účastníci ho však nezverejnili. Na vtedajšej schôdzke sa zúčastnili ako pozorovatelia aj ministerka z Fínska, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ, ako aj príslušný eurokomisár.

 

(Navrhovaný systém má byť založený na “vopred daných prísľuboch” týkajúcich sa prijímania žiadateľov o azyl a má zahŕňať zefektívnenie súčasných postupov. Žiadne podrobnosti však zatiaľ nie sú známe)

 

Nový systém má fungovať najmenej šesť mesiacov, pokiaľ nenastane dramatické zvýšenie počtu prichádzajúcich migrantov. EÚ má zapojeným krajinám poskytovať “finančnú, technickú a operačnú podporu”.

 

Už vyše roka Taliansko a Malta bránia humanitárnym lodiam, aby v ich prístavoch zakotvili alebo nechali vystúpiť migrantov zachránených na mori. Výsledkom sú patové situácie, keď zachránení migranti čakajú na mori celé týždne, kým iné krajiny EÚ prisľúbia aspoň ich čiastočné prijatie.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak