Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Pozrite sa, ako Jankovská ovplyvňovala kauzu zmenky v prospech Kočnera!

 

Nech robí, čo má, lebo skončí ‚na Kuciaka‘,“ písal Kočner Jankovskej odkaz pre sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá mu ako jediná vyhovela v kauze zmenky bez toho, aby vôbec skúmala podpis Pavla Ruska. Maruniakovú celý čas riadila Jankovská. 

 

Podľa komunikácie, ktorú zaistili policajti v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ktorú má Denník N k dispozícii, totiž Jankovská priamo na Kočnerov pokyn nepretržite od septembra 2017 do mája 2018 riadila celú operáciu „zmenky“. Kočnerovi mala priniesť milióny eur od televízie Markíza a jej a ďalším dvom sudkyniam provízie za to, že sa na celom podvode podieľali.

 

„Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním, ani priamo, ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb, nijako,“ hovorila presvedčivo o Kočnerovi a toto tvrdenie zopakovala aj po otázke novinárov.

 

Z Threemy je však zrejmé, že si s Kočnerom vymenili viac ako šesťtisíc správ, vrátane telefonátov. Lož bola jej denná pracovná metóda, ktorú s Kočnerom živo rozoberala. Ich vzťah bol intenzívny. Písali si denne, a to nielen „pracovne“, teda o tom, ako postupovať v prípade zmeniek televízie Markíza alebo ďalších káuz. Rozoberali aj vlastné súkromie či dovolenky.

 

(Kočner si s Jankovskou písali, ako má rozhodovať alebo kedy má vytýčiť pojednávanie. Informácie v ich správach korešpondujú s reálnymi udalosťami)

 

Zo správ vyplýva, že Jankovská priamo zadávala pokyny sudkyni Zuzane Maruniakovej a ovplyvňovala ju, ako má rozhodnúť v prípade jednej zo zmeniek televízie Markíza za 8,3 milióna.

 

„Zájdeš za tou Zuzou prosím? Dnes by bol kupec na zmenky, stačilo by mu prvostupňové rozhodnutie. Nedáva síce veľa, ale hneď… Keď bude znalecký, tak Zuza by mohla rozhodnúť. Nech už sa niečo konečne pohne. Vianoce za dverami,” prosil Kočner Jankovskú.

„Jasné, dám ti vedieť,” odpísala mu

„Zuzka píše, že výborne. Píše, že v pondelok to vybaví, tak dúfam, že áno. Vymaž prosím, pre istotu,” napísala Jankovská po niekoľkých hodinách.

„Vymazané,” odpovedal Kočner.

 

Jankovská tiež Kočnera informovala o tom, že Maruniaková nie je presvedčená, že má rohodnúť v jeho prospech. Vtedy sa hneval, vyvíjal nátlak a vyhrážal sa. „Tak nech robí, čo má. Lebo skončí, na Kuciaka…,” napísal krátko po vražde novinára Jána Kuciaka.

 

Maruniaková napokon o zmenke rozhodla 26. apríla 2018. Zmenka za 8,3 milióna eur je podľa nej pravá, no vôbec neskúmala na nej podpis Pavla Ruska, ktorý mal zmenky podpísať. „Tak prvé kolo máme. Ďakujééééém,” písal Kočner.

 

(Marian Kočner počas pojednávania v kauze zmeniek, ktoré viedla Zuzana Maruniaková, bežne písal do mobilu)

 

Z komunikácie tiež vyplýva, že Jankovská mohla mať vplyv aj na ďalších sudcov, Kočner sa pýtal na konkrétne mená a ona mu odpisovala, či u nich vie, alebo nevie niečo vybaviť, alebo iba cez sprostredkovateľa.

 

Písala aj, kto je drahý alebo koľko percent zvykne brať. Ide o sudcov v Bratislave aj v Trenčíne, kde pôsobila pred tým, než sa stala štátnou tajomníčkou.

 

Kauza zmenky

  • Podnikateľ Marián Kočner, jeho pobočník Štefan Agh a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko podľa polície sfalšovali štyri zmenky na 69 miliónov eur a začali ich od televízie vymáhať
  • Kočner s Ruskom tvrdia, že zmenky sú pravé, naopak vyšetrovatelia a prokuratúra tvrdí, že zmenky sfalšovali
  • Kočnera a Ruska už prokurátor obžaloval, Agh je iba obvinený a stíhaný v samostatnom konaní
  • Kočner je vo väzbe, Rusko má sledovací náramok
  • prípad vyšetrovroval vyšetrovateľ Jaroslav Láska
  • dozorujúcim prokurátorom je Ján Šanta
  • obžalobu prejednáva senát Špecializovaného tresného súdu zložený z predsedu Emila Klemaniča a sudcov Pamely Záleskej a Jána Buvala
sk_SKSlovak
sk_SKSlovak