Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Premiér dáva od miliardového nákupu vojenskej techniky ruky preč!

 

Predseda vlády Peter Pellegrini v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo vyhlásil, že podľa neho by sa mali pripravené tendre na nákup novej vojenskej techniky ponechať novej vláde, ktorá zíde z februárových volieb.

 

Ministerstvo obrany v súčasnosti finalizuje niekoľko dôležitých tendrov na nákup vojenskej techniky vrátane obrnených vozidiel Vydra, ďalších vozidiel 4×4 a nových radarov.

 

“Samozrejme, na Ministerstve obrany robia všetko, aby tieto obstarávania aj pod kontrolou Úradu na kontrolu verejného obstarávania prebehli. Ministerstvo musí pokračovať v pláne výzbroje a modernizácie armády, potom sú samozrejme tie politické motívy a pri týchto nákupoch môžem zatiaľ povedať, že momentálne nemám v pláne už zaradiť tieto veľké rozhodnutia na rokovania Bezpečnostnej rady a vlády,” podotkol premiér Pellegrini.

 

(Na fotke je Transportér Vydra. Projekt čelí od samotného začiatku ostrej kritike zo strany opozície či bezpečnostných analytikov, ktorí mu vyčítajú najmä nedostatok informácií, či utajovaný postup rezortu. Nominanti Slovenskej národnej strany (SNS), ktorí rezort riadia, tieto obvinenia odmietajú)

 

Podľa neho čím viac sa blížia februárové voľby, tak na rozdiel od iných vecí, ktoré sú nevyhnutné pre život ľudí a pre zdravie, pre bezpečnosť, v polícii, Pellegrini uviedol že podľa neho by mohlo skôr platiť pravidlo, že “keďže ide o nákupy a rozhodnutia, ktoré budú platiť ešte veľa, veľa rokov a sú v objeme cez miliardu eur, tu už pravdepodobne by sme mohli veľmi transparentne a hotové tendre pripraviť a ponechať na rozhodnutie budúcej vlády.”

 

Pred dvoma týždňami Úrad pre verejné obstarávanie informoval, že kontroluje veľký armádny nákup obrnených transportérov 8×8 s označením Vydra. Ministerstvo obrany počíta s obstaraním 81 kusov vozidiel. Transportér Vydra je podľa kompetentných výsledkom spoločného vývoja a výskumu Slovenska s fínskou zbrojovkou Patria.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak