Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Neuveríte, prečo sa Kočner začal pred súdom smiať!

 

Kamenná tvár, ale aj smiech a veľavravné gestá. Tak reagoval Marián Kočner (56) pri čítaní prepisov jeho správ z aplikácie Threema, týkajúcich sa falšovania miliónových zmeniek Markízy.

 

Časť rozsiahlej komunikácie pred ním na desiatom dni pojednávania napriek námietkam protistrany odcitoval prokurátor Ján Šanta. Hoci správy plné vulgarizmov a zvrátených vtipov svedčili v Kočnerov neprospech, obžalovaný neudržal smiech.

 

Senát názor nezmenil a tento dôkaz vykoná tak, ako som avizoval. Každá z procesných strán si bude môcť z tohto materiálu čítať, čo uzná za vhodné,“ týmito slovami odbil predseda senátu Klemanič všetky námietky Kočnerovej obhajoby, čím dal prokurátorovi zelenú. Šanta začal najprv čítať komunikáciu so Štefanom Aghom, ktorý mal Kočnerovi zháňať starý papier, tlačiareň a atrament. „Papier, na ktorý sme robili slinoviny, ti neostal?“ mal písať Kočner Aghovi. Prezývkou Slintoš volali Pavla Ruska, slinoviny mali byť podľa obžaloby zmenkové podvody. Šanta sa pri referovaní správ cítil trápne a často sa ospravedlňoval za početné vulgarizmy.

 

Prečítajte si podrobné detaily plánovanej vraždy Jána Kuciaka(† 27) a Martiny Kušnírovej(† 27)

V prípade vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) podal minulý týždeň prokurátor obžalobu na obvinených Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby…

 

Najzaujímavejšia bola komunikácia Kočnera s exriaditeľom Markízy Pavlom Ruskom. Písať si spolu mali cez účet Ruskovej vtedajšej priateľky, dnes už manželky Henriett. „Haló, haló, vrah volá vraha,“ napísal raz Kočner Ruskovi, čím zrejme narážal na to, že sú obaja obžalovaní z objednávok vrážd. Kočner chcel od Ruska, aby zohnal nejaké staršie dokumenty, kde sa jeho podpis zhoduje s podpisom na zmenkách.

 

Podľa právnikov Markízy sa totiž vtedy Rusko podpisoval inak. „Keby si nemal pred 20 rokmi okolo seba ko…ov (a Vierku), a neposlal by si ma dop…, dnes sme tu mohli vládnuť a rozdávať karty. Ale nevadí. Zamiešame… a rozdáme,“ po prečítaní tejto správy sa Kočner usmial a začal súhlasne prikyvovať hlavou.

 

Koho správy sa na súde čítali

Pavol Rusko

(Kočner s Ruskom komunikoval zrejme cez jeho manželku Henriett. Keď odpisovala Kočnerovi ona, tak mu vykala, keď odpisoval Rusko, tak mu tykal. Riešili a koordinovali spolu prevažne postup v kauze zmenky)

 

Monika Jankovská

(Bývalú štátnu tajomníčku Kočner považoval za svoju „opičku“ a mal cez ňu vybaviť prvostupňové rozhodnutie v kauze zmenky vo svoj prospech. Prokurátor čítaním týchto už známych správ potvrdil, že sa skutočne nachádzajú vo vyšetrovacom spise)

 

Martin Glváč

(Prokurátor na súde so zmenkami čítal aj prepisy týchto správ, hoci na prvý pohľad s kauzou nesúvisia. Je možné, že tak chcel potvrdiť verejnosti ich pravosť. S Kočnerom riešili napríklad odstavenie ministerky vnútra Žitňanskej či predaj pozemku)

 

Martina Ruttkayová

(Táto novinárka pracovala nielen pre Plus 7 dní, ale podľa všetkého aj pre Kočnera. Snažila sa ovplyvňovať v jeho prospech aj verejnú mienku. „Vždy som písala, ako ste potreboval,“ mala mu napísať)

 

Andrej Šábik

(Jeden z členov Kočnerovej právnej armády. Advokát je podozrivý z vynášania motákov. Kočner ho inštruoval, aké podklady má poslať právnikovi Ruska. Posťažoval sa mu aj na Kuciakovu vytrvalosť)

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak