Type to search

SPRÁVY

TOTO je trest pre muža, ktorý sa na súde pozdravil “Na stráž”!

Edita Silna
Edita Silna okt 31

 

Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, odsúdil obvineného Antona G., ktorý sa minulý rok v máji pred pojednávacou miestnosťou na Najvyššom súde (NS) SR hlasno pozdravil „Na stráž“, na peňažný trest vo výške 5000 eur.

 

Ako vyplýva z trestného rozkazu, ŠTS Antona G. uznal vinného z prečinu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. V prípade, že by odsúdený trest nezaplatil, sudca obvinenému ustanovil náhradný trest odňatia slobody vo výmere šesť mesiacov. Verdikt nie je právoplatný, voči trestnému rozkazu je možné podať odpor na ŠTS do ôsmich dní od jeho doručenia.

 

„Skutok sa stal po skončení troch súdnych pojednávaní, týkajúcich sa rozhodovania o sťažnostiach voči uzneseniu o vzatí do väzby troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov, na NS SR v priestoroch pred pojednávacou miestnosťou. Počas toho, ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) poskytoval novinárom rozhovor, v ktorom sa vyjadroval k uvedeným pojednávaniam a k dôvodnosti obvinení troch osôb obvinených z extrémistických trestných činov,“ uviedla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

 

Kotleba má vážny problém! Pozrite sa, ako ho dobehla minulosť

Skutok sa stal v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici…

 

Anton G. vtedy v prítomnosti spomínaných osôb zvýšeným hlasom vyslovil pozdrav „Na stráž“. „Tým verejne, a na mieste verejnosti prístupnom, použitím pozdravu prejavil sympatie k ideológii ľudáckeho režimu na Slovensku a k Hlinkovej garde. Teda verejne prejavil sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá smeruje a v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo ktorá hlása rasovú, etnickú, národnostnú, náboženskú nenávisť,“ dodala Tökölyová.

 

 

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak