Type to search

SPRÁVY

VIEME PRVÍ: Odsúdený slovenský islamista pozná svoj trest!

 

Príbeh mladíka z východného Slovenska, ktorý konvertoval na islam, radikalizoval sa pod vplyvom imáma česko-palestínskeho pôvodu a bol odsúdený za propagáciu terorizmu a všeobecné ohrozenie. 

 

Dvadsaťšesťročný Dominik Kobulnický pred pražským súdom prednáša svoju záverečnú reč. Nevidno mu do tváre. Stojí chrbtom k verejnosti, pozerá sa len na sudkyňu či do zeme.

 

Poznáme krvavé praktiky Talibanu na zmarenie prezidentských volieb!

Islamistické hnutie Taliban už skôr vyzvalo obyvateľov na bojkot volieb…

 

Hovorí bez papiera, útržkovito. Chvíľami sa odmlčí, trvá to aj desiatky sekúnd. Pôsobí unavene a zatrpknuto, no nekričí. Tak ako počas celého súdneho procesu pôsobí skôr apaticky, než bojovne.

 

(“Niesom vrah,” povedal Dominik pred súdom)

 

„Uráža ma, že je taká špina hádzaná na mňa. Dúfam, že bude moje meno očistené. Je to strašný zásah do môjho života. Nedokázal by som žiť s pocitom, že by som bol za niečo také odsúdený,“ ozýva sa v súdnej sieni v druhej polovici októbra, tri týždne pred vynesením rozsudku.

 

(Dominik Kobulnický od mladosti až po súd)

 

V piatok 15. novembra predsedníčka senátu číta rozhodnutie. Dominik sa v mene republiky odsudzuje na šesť a pol roka väzenia a vyhostenie z Česka naspäť na Slovensko. Bol obvinený z prípravy teroristického útoku, no trest dostal za všeobecné ohrozenie a propagáciu terorizmu. Je to prvý Slovák, ktorého súd uznal vinným z tohto trestného činu, ktorý mal byť spáchaný v mene Allaha. Ešte sa môže odvolať, no je to prvý odsúdený slovenský islamista.

 

Pozrite sa, aké vážne problémy spôsobujú migranti!

Pokiaľ na predmestí vzniknú ďalšie a ešte násilnejšie povstania, nebudeme im môcť čeliť…

 

Na začiatku bol mladík z pobožnej kresťanskej rodiny, ktorý prežil detstvo v skromnom paneláku v Šarišských Michaľanoch. Tichý introvertný chlapec na základnej škole narazil na internete na videá džihádistických skupín a Islamského štátu. Fascinovali ho a v dospelosti sa stal moslimom.

 

Nasledovala zložitá cesta, na ktorej začal koketovať s radikálnym islamom. V decembri 2017 ho česká polícia zatkla v jeho prenajatej izbe v Prahe, pre podozrenie, že chystá teroristický útok. Presvedčilo ju o tom vojenské oblečenie, ktoré nosil, znepokojivé videá s poznámkami v arabčine, ktoré si nakrúcal, či štyri kilogramy pyrotechnických zmesí uskladnených pod jeho posteľou.

 

 

 

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak