Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Harabinova strana Vlasť ide do boja! Pozrite sa, aké zmeny sľubuje

 

Strana Vlasť predstavila svojho ekonomického lídra. Je ním spisovateľ, publicista, politológ Roman Michelko. Ekonomický a sociálny program strany Vlasť sa bude riadiť tromi princípmi: ľudia musia dostať za rovnakú prácu rovnakú odmenu, musia mať šancu bývať a nadmerne ziskové sektory ekonomiky sa musia o zisk podeliť.

 

„Ako je možné, že dnes máme trikrát väčšie HDP na hlavu ako v roku 1989, ale niektoré statky, ktoré boli vtedy úplne samozrejmé, ako dostupnosť bývania, verejnej zdravotnej starostlivosti, verejné vysoké školstvo, boli vtedy, keď sme boli oveľa chudobnejší, úplne samozrejmou vecou, a dnes už vôbec samozrejmou vecou nie sú?“ pýta sa Michelko, poukazujúc na to, že systém treba nastaviť inak.

 

(Michelko tiež poukázal na to, že je nemysliteľné akceptovať súčasný stav, pri ktorom nadnárodné korporácie dostávajú dotáciu v desiatkach tisíc eur na vytvorenie jedného pracovného miesta, pričom drobní živnostníci nič. Podľa strany Vlasť toto je absolútne neprijateľné a musí sa to skončiť)

 

Ekonomický a sociálny program strany Vlasť spočíva na troch základných pilieroch. Po prvé, za rovnakú prácu musí byť aj rovnaká odmena. Musí byť koniec platového dumpingu, ktorý pre Slovensko dneška už nie je vhodnou stratégiou (ak vôbec niekedy bol). Slovensko má dnes 80-percentnú produktivitu práce v porovnaní s Nemeckom, ale iba 30-percentnú výšku platov. Strana Vlasť má pripravené nástroje, ako toto dosiahnuť.

 

Poznáme skutočný dôvod, prečo pôjde strana Vlasť do volieb samostatne!

K spojeniu medzi Štefanom Harabinom a Marianom Kotlebom…

 

Po druhé, treba zabezpečiť dostupnosť bývania. Musí existovať aj alternatíva hypotekárneho otroctva, pri ktorom ľudia sú nútení vziať akúkoľvek, aj zle platenú prácu, lebo musia každý mesiac platiť okrem bežných výdavkov aj hypotéku. Verejná bytová výstavba, regulované nájomné, to sú vo svete bežné veci, ale u nás sú z nejakého dôvodu úplne v úzadí.

 

A po tretie, treba uplatňovať oligarchické, sektorové dane. Musí nastať ak už nie úplný koniec, tak aspoň citeľné obmedzenie odlevu peňazí v podobe dividend zo Slovenska, takzvanej „odtokovej ekonomiky“. Tri sektory sú neúmerne ziskové: bankový s vyše 12-percentnou ziskovosťou (v krajinách majiteľov je to okolo šesť percent), potom telekomunikačný, kde sú na Slovensku poplatky za dáta omnoho vyššie ako inde v Európe, a oblasť technologických gigantov ako Facebook, Google, Uber a pod., ktoré majú agresívnu optimalizáciu daní. Ak to nepôjde inak, tak sa to dá urobiť aspoň tak ako to robia inde v Európe, že sa im zdaní obrovský obrat, ktorý každoročne realizujú.

 

 

Harabin povedal, čo si myslí o adopciách detí homosexuálmi

Štefan Harabin to povedal jednoznačne…

 

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak