Type to search

DOMÁCE SPRÁVY

AKTUÁLNE: Najvyšší súd vzal do väzby bývalého šéfa Tiposu

Najvyšší súd SR dnes vzal do väzby bývalých predstaviteľov spoločnosti Tipos Jána B. a Miloša P. Čiastočne tak vyhovel sťažnosti prokurátora proti novembrovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý dvojicu obvinených prepustil na slobodu.

 

Podľa senátu najvyššieho súdu totiž existuje obava, že by dvojica obvinených mohla ovplyvňovať svedkov. Rozhodnutie súdu je právoplatné, oboch obvinených z pojednávacej miestnosti odviedol Zbor väzenskej a justičnej stráže.

 

Barczi bude umiestnený vo väzbe v Bratislave, Prelec v Leopoldove. V pozíciách, v ktorých obidvaja pôsobili, mali páchať spoločne trestnú činnosť, bude treba vypočuť viacerých svedkov a stotožniť viacerých svedkov v minimálne 144 prípadoch podozrivých hracích kont.

 

Barcziho aj Preleca minulý týždeň počas razie v priestoroch štátnej akciovky zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Obidvaja muži sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zo zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

 

Prokurátor požadoval pre obvinených väzbu z dôvodov, že na slobode by pokračovali v trestnej činnosti, mohli by sa skrývať a ovplyvňovať svedkov. Vo svojej sťažnosti proti rozhodnutiu prvostupňového súdu argumentoval, že hrozba úteku vyplýva napríklad z toho, že obom obvineným hrozia vysoké tresty. Ján B. takisto podľa neho vlastní nehnuteľnosti v zahraničí vrátane Maďarska. Poukazoval tiež na to, že obaja môžu pokračovať v trestnej činnosti alebo ovplyvňovať svedkov vzhľadom na svoje väzby v spoločnosti Tipos.

 

Prokurátor Vasiľ Špirko obom obvineným navrhol najprísnejšiu väzbu. Pred súdom potvrdil, že na svojom návrhu trvá. „V plnom rozsahu zotrvávam na svojej sťažnosti,“ vyhlásil prokurátor Špirko. „S ohľadom na dlhodobé pôsobenie v spoločnosti a väzby medzi vysokopostavenými bývalými kolegami nie sú obavy z ovplyvňovania svedkov a pokračovania trestnej činnosti rozptýlené iba skutočnosťou, že sa obvinení vzdali svojich funkcií,“ zdôvodnil prokurátor.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak