Type to search

POLITIKA SPRÁVY

ODHALENIE: Títo oligarchovia stoja za Andrejom Kiskom!

Minulý týždeň sa v médiách objavili informácie o tom, že šéf strany Za ľudí Andrej Kiska si od dvoch oligarchov požičal veľké sumy peňazí pre potreby svojej strany, za účelom financovania predvolebnej kampane. Ako je to vlastne s jeho vzťahmi s oligarchami?

 

Už v prípade financovania jeho prezidentskej kampane v roku 2014 viacero ľudí poukazovalo na podivné okolnosti s tým spojené. Vtedy aktivisti upozorňovali na skryté prepojenia, ale tentoraz je to iné: formálna stránka transakcií je jasná a verejne známa.

 

Kiska si požičal milión eur od Pavla Trenku, predstaviteľa developerskej firmy HB Reavis, v ktorej pracuje Kiskova dcéra Natália, a ktorej Kiska kontroverzne poklepával základný kameň mrakodrapu vo Varšave, keď ho táto firma začínala pred dvoma rokmi stavať. Na možné nadštandardné vzťahy Kisku s touto firmou upozornilo viacero médií. Kiska to vtedy vysvetľoval tak, že išlo o štandardnú propagáciu významnej slovenskej firmy prezidentom, bežný krok, aké politici robia – miliónová pôžička však teraz vrhá na vec trochu iné svetlo.

 

Okrem toho si Kiska pre svoju stranu požičal aj 900 tisíc eur od ďalšieho oligarchu, Petra Zálešáka, spolumajiteľa firmy Nay Elektrodom. Mimochodom, Zálešák pomáha aj Progresívnemu Slovensku, ktorému mal požičať 150 tisíc eur a ďalších 30 tisíc eur im daroval.

 

Takto krátil dane bývalý prezident Andrej Kiska!

Bývalá hlava štátu Andrej Kiska (54) lieta v škandále…

 

Kiska hovorí, že jeho strana si peniaze od Zálešáka či Trenku požičala, pretože ich nemala kde inde zohnať: „Strana Za ľudí nemá žiaden majetok, preto si nemohla zobrať žiaden klasický bankový úver, lebo sa nemá čím zaručiť.“ Za ľudí ako nová strana zatiaľ nemá ani žiadne peniaze od štátu.

 
Koľkých oligarchov teda vlastne má bývalý pán prezident v role svojich sponzorov, alebo aspoň „dobrých podnikateľských priateľov“? Okrem uvedených dvoch pánov má veľmi dobré vzťahy s majiteľmi IT firmy Eset. Možné sú tiež nadštandardné vzťahy s talianskou bankovou skupinou Intesa Sanpaolo, vlastniacou banku VÚB, ktorá pred časom odkúpila Kiskove pôžičkárske nebankovky.

 

Lenže na druhej strane, nie každý má bilbordy s nápisom „Vezmeme podvodníkom nelegálny majetok“ a nie každý hovorí o tom, že prinesie úplne novú politiku. Otázka znie, či je možné robiť úplne novú politiku so starými oligarchami za chrbtom, ktorí sú tiež len ľudia, a ktorých nezištnosť pri požičiavaní peňazí tiež môže mať svoje medze.

 

Mimochodom, milión eur – to je práve toľko, koľko by stačilo pánovi Kiskovi na zaplatenie toho, čo vo funkcii prezidenta súkromne prelietal na štátnom lietadle z Bratislavy do Popradu a späť…

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak