Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Pozrite sa, čo robili Kotlebovci vo Važci!

Edita Silna
Edita Silna dec 19

V utorok sa na internete objavilo video brutálnej bitky mladého hasiča vo Važci, ktorý sa snažil vyhnúť fyzickej konfrontácii s početnou skupinou miestnych osadníkov a zmierlivo no bezúspešne ustupoval. Bitke predchádzal konflikt, ktorý chcel hasič riešiť a ktorý vyvstal z agresívneho správania rómskeho žiaka voči jeho dcére.

 

Bitka sa odohrala ešte 11. decembra no médiá o nej informovali až 17. decembra. Mlčala aj polícia. Ozvala sa až po medializácii videa Milanom Mazurekom z ĽSNS. Vo svojom vyjadrení uviedal, že nechcela páchateľov odstrašiť a kroky polície mali ostať pred nimi utajené až do času, kým sa ich nepodarí dolapiť. V stredu už polícia informovala, že pozná mená všetkých páchateľov zo skupiny násilníkov.

 

V stredu Važec, obec v ktorej k incidentu došlo navštívil aj predseda ĽSNS Marian Kotleba, pričom sa zúčastnil mimoriadného zastupiteľstva v obci.

 

„Máme tu dnes 200 našich chlapov, ak sa budete chcieť ísť pozrieť do osady, my sme pripravení,“ vyhlásil Kotleba. Jeho vystúpenie pritom prerušoval potlesk občanov.

 

 

Kotleba na tomto zasadnutí s občanmi diskutoval aj spolu so starostom, či policajným riaditeľom miestnej poriadkovej polície.

 

Hneď v úvode Kotleba ozrejmil, že túto situáciu neberie ako spolitizovanie:

 

„Ja tu nie som dnes, ako predseda našej politickej strany. Ja som tu dnes, ako člen výboru pre obranu a bezpečnosť Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý keď videl to video, tak nemohol ostať sedieť doma a povedať, že je to bežná situácia. To nebol útok! To bol pokus o zlynčovanie človeka!“

 

Počas vystúpenia sa Kotlebovi posťažovali občania, že situácia v dedine je neúnosná. Jeden z nich sa priznal, že zvlášť s rómskymi deťmi je obrovský problém a nikto to už ani nemôže kritizovať.

 

 

Važec dosiaľ nenavštívila ministerka Saková ani nikto iný z ministerstva vnútra, aby problémovú bezpečnostnú situáciu riešili.

 

Nakoniec sa občania spolu s členmi ĽSNS prešli obcou k miestam, kde majú s osadníkmi problémy.

 

Kotleba už dlhšie upozorňuje na problematiku neprispôsobivých občanov na Slovensku. V roku 2016 zriadil aj vlakové hliadky, ktoré mali na starosti členovia ĽSNS. Tí kontrolovali vlaky, ktoré premávali cez rómske osady. Kotleba vtedy reagoval na útok Róma vo vlaku, ktorý okradol mladé dievča a škrtil ju šnúrou od topánok

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak