Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Tvrdé slová Trubana na adresu Andreja Kisku!

Edita Silna
Edita Silna dec 23

Michal Truban z Progresívneho Slovenska sa napriek paktu o neútočení medzi opozičnými stranami v poslednom rozhovore vyjadril pomerne tvrdo na adresu Andreja Kisku, lídra hnutia Za ľudí.

 

Truban k tomu, že PS/Spolu sa nakoniec nespojila v predvolebnej koalícii so Za ľudí uviedol, že Kiskovu stranu na základe odovzdanej kandidátky vníma skôr ako konzervatívnu stranu. Taktiež veľkým rozdielom medzi PS/Spolu a Za ľudí je podľa neho to, že Kiskova strana vznikla len nedávno a je projektom jedného muža.

 

„Nie sme ani stranou jedného muža. Som úplne iný typ lídra, ako je Andrej Kiska, radšej dávam do popredia silný tím ľudí, ktorí vedia spolupracovať.“

 

 

Rovnako tak Truban vníma ako problém aj daňovú kauzu Andreja Kisku spojenú ešte s prezidentskou kampaňou pred piatimi rokmi. „Že došlo k daňovému deliktu, je fakt. Priznali ho v Kiskovej firme a povedal to aj daňový úrad… Myslím, že je na Andrejovi, aby všetko vysvetlil. Celkom však oceňujem, keď v diskusii povedal, že ak by vyšetrovanie pokračovalo aj po voľbách, neuchádzali by sa o také posty, kde by mohlo dôjsť k nejakým konfliktom záujmov, ako je ministerstvo vnútra.“

 

To, že koalícia PS/Spolu má v posledných prieskumoch okolo 10 percent, zatiaľ čo v lete to bolo aj 15, Michal Truban nepriamo odôvodňuje neustálou mantrou spájania sa, na ktorej si progresívci urobili meno už v prezidentskej kampani, keď sa ich kandidátka Zuzana Čaputová dohodla na spájaní s Robertom Mistríkom, ktorý sa vzdal v prospech nej.

 

„V PS/Spolu sme sa nedokázali jasne vyčleniť, snažili sme sa najmä o spoluprácu a spájanie. Teraz musíme urobiť poriadnu kampaň, ísť medzi ľudí,“ vyhlasuje volebný líder liberálnej koalície.

 

Vieme, prečo SaS podpísala pakt o neútočení s PS/Spolu,KDH a Za ľudí!

Dohoda o neútočení obsahuje dva konkrétne záväzky…

 

Aj z tohto dôvodu podľa neho teraz PS/Spolu mení stratégiu a vsadí viac na výjazdy medzi občanov. „Za posledný týždeň sme mali 30 výjazdov po celom Slovensku. Chceme ľuďom ukázať, prečo nás voliť, v čom sme iní, že sme energickí, dokážeme spolupracovať a máme dobrý program.“

 

Začiatkom novembra sa medzi PS/Spolu a Za ľudí odohralo ďalšie mediálne nedorozumenie v súvislosti s aktom podpisu zmluvy o neútočení. Avizovaný podpis dohody bol na prvý raz zrušený, progresívci totiž poslali dohodu kuriérom, zatiaľ čo Kiska trval na osobnom podpise pred kamerami. Andrej Kiska však nakoniec pristúpil k podpisu dohody o neútočení s ďalšími opozičnými stranami PS, Spolu a KDH. Nedávno sa do partie pridala aj strana Richarda Sulíka SaS.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak