Type to search

POLITIKA SPRÁVY

TAKTO hodnotí rok 2019 prezidentka Čaputová!

Rok 2019 priniesol veľa závažných informácií o pozadí fungovania niektorých ľudí v justícii, povedala Čaputová.

 

Slovensko by malo využiť príležitosti, ktoré priniesli odhalenia v roku 2019, a pre zachovanie dôvery verejnosti v inštitúcie vyšetriť všetky kauzy, povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

 

Za kľúčový bod ďalšieho vývoja považuje februárové parlamentné voľby. Úradnícku vládu a predčasné voľby vníma ako jednu z možností, ktorá môže v budúcom roku nastať.

 

Politikom hlava štátu pripomína zodpovednosť za každé vyrieknuté slovo. Za podstatnú označuje aj budúcoročnú voľbu nového generálneho prokurátora, sporného kandidáta by odmietla vymenovať.

 

TOTO hovorí prezidentka Čaputová na korupčné kauzy politikov a sudcov!

Podľa hlavy štátu je dôležité, aby sa všetky obvinenia a podozrenia vyšetrili…

 

„Rok 2019 priniesol veľa závažných informácií o pozadí fungovania niektorých ľudí v justícii, najmä v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Neboli to však informácie, ktoré by nás utvrdzovali v tom, že kvalita právneho štátu je na vysokej úrovni. Skôr naopak. Bol to rok, v ktorom sa odohrali prezidentské voľby a eurovoľby a tie vyslali jasný signál o výbere proeurópskych kandidátov. Do popredia sa tiež dostala téma životného prostredia a klimatickej krízy. Máme za sebou dôležitý rok odhaľovania reality o nás, o našej spoločnosti aj o našej politickej scéne,” zhodnotila prezidentka Čaputová.

 

„Voľba generálneho prokurátora bude kľúčovou udalosťou budúceho roka, vnímam ju však iba ako začiatok procesu, ktorý by v prokuratúre po odbornej debate aj za účasti prokurátorov a odbornej verejnosti mal nastať. Mám ambíciu zasadiť sa o zmenu právnej úpravy, aby sa rozšírilo oprávnenie pri navrhovaní kandidátov na tento post. Tak, ako je to pri sudcoch Ústavného súdu SR, kde návrhové oprávnenie nemajú len politici v parlamente, ale aj iné inštitúcie, akademická obec, komory či ombudsmanka. Zaviesť by sa tiež mal inštitút verejného vypočutia kandidátov, ktorý sa osvedčil už pri iných voľbách, “ dodala prezidentka na margo generálneho prokurátora.

 

Neuveríte, prečo sa Čaputová postavila za mladého vraha!

Chlapec mimoriadne brutálnym spôsobom zavraždil…

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak