Type to search

POLITIKA SPRÁVY

AKTUÁLNE: Pellegrini reaguje na Dankovu výzvu a TOTO mu odkazuje!

Premiér Peter Pellegrini zdôraznil, že slovenskí vojaci nie sú momentálne na mieste, odkiaľ ich možno bezpečne evakuovať.

 

Ak by sa Slovensko snažilo nepremyslene a individuálne evakuovať slovenských vojakov, ktorí plnia úlohy výcvikovej misie NATO v Iraku, mohlo by ohroziť ich životy. Prípadná evakuácia musí byť koordinovaná v rámci celej jednotky, ktorá plní výcvikovú misiu.

 

Pellegrini zdôraznil, že slovenskí vojaci nie sú momentálne na mieste, odkiaľ ich možno bezpečne, ako malú skupinu, evakuovať. Je preto potrebné počkať na rozhodnutie velenia výcvikovej misie a orgánov NATO.

 

“Ak bude tým rozhodnutím evakuácia, je oveľa bezpečnejšie, ak sa bude presúvať koordinovane celá jednotka na miesto, odkiaľ už môžeme odviezť našich vojakov bez rizika,” uviedol Pelllegrini.

 

 

Zároveň dodal, že ak iracká vláda rozhodne o tom, že si neželá, aby na jej území pokračovala výcviková misia NATO, slovenskí vojaci nebudú v Iraku zostávať.

 

Na margo vyjadrení predsedu SNS Andreja Danka Pellegrini uviedol, že obsah jeho statusu zrejme zodpovedá nočnej hodine, v ktorej bol napísaný.,

 

Danko v sobotu (4. 1.) pred polnocou požiadal premiéra prostredníctvom médií, aby stiahol z Iraku slovenských vojakov, pričom ho vyzval, “aby nebol zbabelcom”.

 

Pellegrini vníma Dankove slová nielen ako nehodné druhého najvyššieho ústavného činiteľa, ale aj ako súčasť urazenej reakcie na Pellegriniho rozhodnutie nepokračovať v miliardových nákupoch pre armádu.

 

 

“Ja vnímam, že asi dva mesiace trpí fetišom na moju osobu a že štartom bolo pravdepodobne moje rozhodnutie nepokračovať v miliardových nákupoch pre armádu. Odvtedy vnímam tento negatívny postoj k mojej osobe,” okomentoval Pellegrini Danka.

 

Zároveň odmietol takéto správanie napodobňovať. “Ja sa nikdy neznížim k takému jednoduchému, emocionálnemu a dakedy až primitívnemu spôsobu robenia politiky, dodal.

 

Dankovi odkázal, že nepotrebuje usmernenia, ako má postupovať a čo má robiť. “Na rozdiel od pána predsedu Národnej rady, ktorý má viesť rokovania parlamentu, ja mám ďaleko vyššiu zodpovednosť. A budem si v tejto pozícii vždy zachovávať takú mieru profesionality a zodpovednosti, aby SR zachovala svoj kredit,“ dodal premiér.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak