Type to search

SPRÁVY

Neuveríte, aké inštrukcie dával Kočner Tóthovi z väzby!

Edita Silna
Edita Silna jan 07

Kočner z väzby dával Tóthovi inštrukcie na útržkoch papiera. Prečítajte si, čo na nich bolo napísané.

 

Potom čo polícia v júni minulého roku zadržala Mariana Kočnera v kauze zmenky, dával vo väzbe Petrovi Tóthovi inštrukcie na útržkoch papiera. Ten sa neskôr rozhodol spolupracovať s políciou a tieto inštrukcie im odovzdal.

 

Prvým pokynom a zároveň prvým motákom, ktorý Kočner dal Tóthovi, bolo spojiť sa s Alenou Zsuzsovou. Tóth sa mal dostať ku Kočnerovmu telefónu a vyhľadať v ňom kontakt SIS Alino, čo mal podľa neho byť Dušan Keméni. V skutočnosti mal pod týmto menom Kočner uložené Zsuzsovej číslo.

 

Ďalej mal cez svoj telefón Tóth na toto číslo napísať správu so slovami “Pozdravujem vás, pán Andrej Horvát. Som Aveho posol. Spárujte si ma cez Threema”.

 

 

Po spárovaní mal Tóth za Kočnera napísať, že “všetko znáša pokojne a s rozvahou” a že si myslí, že “celý cirkus bude trvať cca dva mesiace”.

 

V druhom motáku chce Kočner od veštice zistiť, kedy sa dostane z väzenia. Tiež žiada Tótha, aby napísal nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi, aby zistil, či sa nedá jeho prepustenie z väzby urýchliť cez špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

 

V treťom odkaze chcel Kočner, aby Tóth presvedčil Romana Osuského, bývalého agenta SIS, nech svedčí v jeho prospech v kauze zmenky. Kočner chcel vyrobiť dôkaz, ktorý by ukazoval, že SIS už v roku 2000 bola o existencii zmeniek informovaná.

 

 

Kočnerovmu právnemu zástupcovi Marekovi Parovi sa však toto “vyrábanie svedkov” nepozdávalo. V ďalšom bode Končer spomína podnikateľa Ivana Kmotríka. Píše o materiály, “ktorý by sme potrebovali odkomunikovať cez Iva. Je to dosť urgentné a prioritné.” Nie je však bližšie známe, o čo išlo.

 

Kočner ďalej spomína ústavného sudcu Mojmíra Mamojku, ktorý rozhodoval o jeho ústavnej sťažnosti o väzbe. U Mamojku, bývalého poslanca Smeru, to mal vyriešiť RF – predseda Smeru Robert Fico. Mamojka priznal, že Kočnera pozná, ale tvrdí, že nikto sa u neho nesnažil nič vybaviť.

 

Experti skúmajúci Kočnerove motáky prišli k záverom, že to je jednoznačne jeho písmo. Dospeli k tomu porovnaním motákov so žiadankami, ktoré Kočner vyplňoval vo väzbe.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak