Type to search

POLITIKA SPRÁVY

PS/Spolu napadla Jána Richtera a my vieme prečo!

Edita Silna
Edita Silna jan 10

Konanie Jána Richtera mimoparlamentná koalícia napadla na ministerstve vnútra a parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií.

 

Mimoparlamentná koalícia strán PS/Spolu podáva dva podnety na ministra práce Jána Richtera zo Smeru. Dôvodom, ktorý uvádza, je zneužívanie funkcie a porušenie zákona o volebnej kampani. Informovala o tom hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková.

 

Richter dal podľa PS/Spolu za štátne peniaze vytlačiť a rozposlať dva a štvrť milióna kusov letákov “Pomáhame Ľuďom,” na čo Transparency International Slovenskoupozornila ešte koncom minulého roka.

 

Konanie Richtera, ktorý si podľa PS/Spolu ani napriek kritike médií a mimovládnych organizácii pochybenie nepriznal, mimoparlamentná koalícia napadla na ministerstve vnútra a parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií.

 

 

Expert koalície PS/Spolu na právny štát Pavel Nechala podal podnet na výbor. “Je zrejmé, že minister Richter využil svoju funkciu a právomoci na získavanie výhod v prospech vlastnej politickej strany. Používal aj symboly spojené s výkonom svojej funkcie na osobný prospech,” tvrdí PS/Spolu v stanovisko.

 

Poslanec Jozef Mihál otvoril konanie na rezorte vnútra. “Zákon o volebnej kampani zakazuje činnosť iných subjektov na podporu alebo v neprospech politických strán a kandidátov v čase ustanovenom na volebnú kampaň,” vysvetľuje mimoparlamentná koalícia.

 

Rok 2019 bol mimoriadne bohatý najmä na množstvo poslaneckých legislatívnych návrhov, ku ktorým neprebiehalo medzirezortné pripomienkové konanie a nemohla sa k nemu vyjadriť odborná ani laická verejnosť. V týchto prípadoch verejnosť logicky pociťuje aj menšiu mediálnu publicitu týchto tém, ktorá inokedy sprevádza celý legislatívny proces.

 

Šimečka z PS otvorene priznal strach z tejto vlády!

Takéto priznanie nikto nečakal…

 

“Z 24 schválených zákonov v pôsobnosti rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny bolo iba 8 vládnych a zvyšných 16 bolo poslaneckých, čo je oproti iným rokom špecifikum. Taktiež bolo v roku 2019 schválených aj 127 pozmeňujúcich návrhov. Priestor na medializáciu tak dôležitých opatrení ako sú vyšší rodičovský príspevok, zastropovanie veku odchodu do dôchodku, vyššie minimálne dôchodky alebo viac dovolenky pre mladých sa tak výrazne zúžil,” reaguje hovorkyňa ministerstva práce Veronika Husárová.

 

“Preto sa tlačový a komunikačný odbor rozhodol zvýšiť informovanosť verejnosti aj takouto adresnejšou formou,” bráni sa rezort práce, podľa ktorého vôbec nejde o predvolebný leták strany Smer, keďže sa strana v jeho obsahu nespomína.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak