Type to search

POLITIKA SPRÁVY

Čaputová pomohla kotlebovcom! Neuveríte, prečo to urobila

Prezidentka nevylučuje ani možnosť, že po voľbách bude musieť menovať úradnícku vládu.

 

Prezidentka Zuzana Čaputová má už pomerne jasno v tom, ako by postupovala po voľbách, ak by v nich zvíťazila Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko.

 

Čaputová tvrdí, že by s Kotlebom vstúpila do rokovaní, pretože by to považovala za prejav rešpektu voči voličom strany. Neznamená to však, že by lídra ĽSNS automaticky poverila zostavením vlády.

 

„Je tam aj druhý kľúč, a to je schopnosť strany osloviť ďalšie strany a schopnosť vytvoriť koalíciu. Zatiaľ to vyzerá tak, že koaličný potenciál tejto strany sa javí ako nulový,“ vyhlásila v relácii televízie Markíza Na telo.

 

„Javí sa ako nepravdepodobné, že by táto strana mohla dostať poverenie na zostavenie vlády,“ dodala hlava štátu.

V prípade, že by však niektorá z demokratických strán chcela s ĽSNS vládnuť ako so svojím koaličným partnerom, prezidentka by už podľa vlastných slov nemala inú možnosť, ako takú vládu vymenovať.

 

„Keby niekto prišiel s formáciou, ktorej súčasťou by bola ĽSNS, vyplývalo by z toho, že iná vláda nedokáže zvládnuť, musela by som ju menovať,“ vysvetlila.

 

Prezidentka sa vyjadrila aj k obvineniu lídra Za ľudí Andreja Kisku. Bývalý prezident v rozhovore priznal, že ak by jeho strana uspela, je pripravený byť premiérom.

 

Prekážku by nevidel ani v jeho obvinení. Kisku koncom minulého roka obvinili z daňových podvodov v kauze jeho firmy KTAG. Šéf Za ľudí tvrdí, že ide o politický proces a osobnú pomstu expremiéra Roberta Fica.

Čaputová si však myslí, že ak by Kiskovo obvinenie vstúpilo „do ďalšieho procesného štádia“, nepovažovala by za vhodné, aby bol predsedom vlády.

 

„Ak by to postúpilo do štádia obžaloby, nebolo by vhodné, aby som ho menovala,“ povedala.

 

 

„Čaputová označila rovno počas kampane Kisku za problémového kandidáta. A nielen to. Problémom by podľa nej bol aj zámer strany Za ľudí obsadiť funkciu ministra vnútra. Dôvod je ten istý: strana, ktorú vedie trestne stíhaný, prípadne obžalovaný líder, by nemala mať pod kontrolou ministerstvo vnútra,“ hodnotí Daniš z Aktualít postoj hlavy štátu.

 

Okrem toho na Facebooku Daniš uviedol, že podľa jeho názoru Čaputová „úderom na Kisku“ vstúpila do volebnej súťaže medzi opozičných rivalov – koalíciou PS/Spolu a Za ľudí.

 

„Progresívcom totiž hrozí, že sa nemusia dostať do parlamentu, jeden z nezverejnených prieskumov im nameral podporu blízko úrovne 7 percent. Ak progresívci čakali, že prezidentka (bývalá podpredsedníčka PS) ich v kampani podporí, práve sa to stalo,“  dodáva komentátor.

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak