Type to search

SPRÁVY

Pozrite sa, ako Kočner so sudcom Sklenkom ovplyvňovali predaj hotelu Carlton!

Threema zachytáva množstvo vyjadrení významného sudcu o tom, že ovplyvňoval konanie v spore o najslávnejší bratislavský hotel. Pokúsili sme sa ich zanalyzovať. 

 

Jedným z prvých rozhodnutí, ktoré už vyriekol súd počas pojednávania o vražde Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka, je uznanie Threemy ako relevantného a zákonného dôkazu. Podobne reagoval súd aj v pojednávaní o ekonomickej trestnej činnosti v kauze zmenky. Dialógy Mariána Kočnera so svojimi známymi z justície cez Threemu sa najčastejšie týkajú jeho vlastných biznisov. A biznisov iných, ktoré ho zaujímali. Bavili sa svojou vlastnou hantýrkou, no časť ich konverzácie sa už vďaka médiám podarilo objasniť.

 

Za mimoriadne závažné označili členovia Súdnej rady práve médiami objasnené časti konverzácie sudcu Vladimíra Sklenku a Mariána Kočnera.  Konverzácia so sudcom Sklenkom je zvlášť predmetom verejného záujmu, pretože ide o vyjadrenie sudcu, navyše s vysokým štatútom, keďže v tom čase pôsobil ako podpredseda okresného súdu a mal by tak byť absolútne dôveryhodnou osobou.

 

Nedávno sa podarilo objasniť konverzáciu Sklenku s Kočnerom, kde hovoria o preberaní depozitov, čo naznačuje korupciu. Napríklad v prípade sporu o istú obytnú nehnuteľnosť na Hviezdoslavovom námestí mu Kočner odkázal: „Vybavil som Ti Vianoce na Hviezdoslavovom námestí za 40.“ Sklenka sa následne informuje, ako má ako sudca postupovať: „A teraz ako? Žalobe vyhovieť alebo zamietnuť?!“ A keď dostal od Kočnera info, v prospech koho treba rozhodnúť, hovorí len: „OK.“

„Kedy si vezmeš Hviezdoslava? Zajtra, o. k.?“ informoval sa Kočner koncom novembra 2017. Sudca súhlasil.

Podobný náznak toho, že Sklenka prijal úplatok, vyplýva aj z inej konverzácie. V októbri 2017 Sklenka hovorí Kočnerovi o „poďakovaní“, ktoré dostal. Zdá sa, že sa mu máli.  „Ak toto je poďakovanie, tak ich necháme potrápiť sa. A dostane na p..u aj Relevans,“ sťažuje sa. Ďalej vyplynie, že sa sťažuje na to, že dostal dve fľaše whisky.

O týždeň sa Kočner vyzvedá: „Dobré ránko, tie dve flaše whiskey, to bolo všetko?“ 

„Dobré ránko, predstav si, že nie. Veľmi si ma vážia a cenia,“ odpovedá Sklenka.

Z kontextu je zrejmé, že whisky a nejaký ďalší bonus súviseli s prípadom hotela Carlton. Kočner totiž píše: „K Mikurčíkovi (strana sporu, pozn. red.) mám nové info. Na konci dňa to vyhrá, tomu ver. A Ty spomaľ svoju aktivitu, za tie dve whisky si toho už urobil dosť. Zoro sa postavil na stranu eseťákov, tak nech ťa vyplatia.“

Práve slová „Mikurčík“ a „eseťáci“ napovedajú, že celý čas je reč o známom prípade hotela Carlton, jednej z najdrahších nehnuteľností na Slovensku. Tí spolu dlhšie bojovali o hotel Carlton a práve konverzácia v Threeme napovedá, na koho strane bol Kočner a komu pomohol.

 

V roku 2016 Mikurčík a eseťáci získali hotel Carlton od Američana Erica Assimakopoulosa. Obchod vymyslel realitný obchodník Mikurčík, ktorý viedol vyjednávania za skupinu. Súťaž mala niekoľko kôl, Američan sa nakoniec rozhodol pre Mikurčíkovu ponuku, hoci nebola najvyššia. Zdroje zabezpečili Maroš Grund a Rudolf Hrubý, spolumajitelia Esetu, a to hlavne vo forme pôžičky a vybavením dofinancovania od VÚB. Celkovo v sume 59 miliónov eur.

 

V súvislosti s kauzou Carlton sa Kočner a Sklenka viac ráz vracajú k tomu, ako využiť elitný útvar polície NAKA na odstraňovanie nepohodlných ľudí tým, že ich nechajú vyšetrovať. Sklenka sa takto napríklad chcel zbaviť predsedníčky svojho súdu Anny Kašajovej.

PS – Spolu si údajne kupujú voličov! Pani Natália prezradila, ako to prebieha

Na sociálnej sieti Facebook sa začala vo veľkom šíriť správa…

Kočner mu odpisuje: „Vyriešim ju. NAKA. V súvislosti s Mikurčíkom. Priprav krátku spravodajskú informáciu o konaní Kaše s Mikurčíkom, kedy sa stretli, čo riešili, čo mu ona radí, všetky ,fakty‘, čo vieme, a začnú ju robiť.“ 

O desať dní sa k téme vracajú, Sklenka píše: „Toho k…..a Mikurčíka dám odjebať. Toto bude ľutovať, jeho firmy pôjdu do konkurzu a skončí.“ Zároveň je zrejmé, že má k prípadu aj informácie z polície: „Teraz niekedy by mala NAKA rozhodovať o ňom.“

Na druhý deň chce Sklenka proti Mikurčíkovi iniciovať opäť konanie cez NAKA. „Chcem podať trestné oznámenie, aby ho poriešila NAKA. Pomôžeš mi s NAKA a prokuratúrou?“ pýta sa sudca Sklenka Kočnera.

Kočner odpovedá: „Tam nemám čo pomáhať, tam už pomáhajú tí, ktorí by pomáhali, keby som chcel pomáhať ja. NAKA ide naplno.“

Napokon 23. februára píše Sklenka Kočnerovi, ako sa vo veci NAKA pokročilo. „Prosím ťa, NAKA BA? Lebo ten k….t Mikurčík nás tu stále otravuje.“ Kočner mu odpovedá: „NAKA pracuje proti M.“

NAKA sa prípadom naozaj zaoberala, nie je však zrejmé, či to bolo na podnet Kočnera, resp. jeho známych. Keďže podozrenia z trestnej činnosti Mikurčíka v boji o Carlton môžu vzhľadom na cenu hotela spadať do kategórie závažnej trestnej činnosti, mohla sa tým NAKA zaoberať z povahy veci.

ŠKANDÁL: Fico bol Kočnerov šéf! Tu je dôkaz

Podľa komunikácie Mariana Kočnera a Norberta Bödöra…

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak