Type to search

SPRÁVY

Zistili sme, kam chcel Kočner uniknúť tesne pred zadržaním!

Nepodarený pokus o útek? K dispozícii sú správy z aplikácie Whatsapp, v ktorej si Marián Kočner s majiteľom firmy na prenájom súkromných lietadiel dohaduje privátny jet na odlet do Chorvátska.

 

Kočner si odvoz do Splitu vybavoval len pár hodín pred tým, ako ho Najvyšší súd poslal do väzby, v ktorej sedí až dodnes. Paradoxné je, že samotný súd v tom čase žiadal Kočnerovu väzbu preto, aby nepokračoval v trestnej činnosti. O útekovej väzbe nehovoril ani prokurátor. K dispozícii máme správy Kočnera a Petra B., ktorý je vlastníkom súkromnej firmy na prevádzku a prenájom lietadiel. Pochádzajú z dát, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám.

 

Kočner si v nich píše v deň jeho súdu, ktorý rozhodoval o tom, či bude na vyšetrenie miliónovej zmenkovej kauzy čakať na slobode alebo za mrežami. „Zdravím. Na pondelok poobede by ste mali voľné lietadlo? Ďakujem,“ pýta sa Kočner krátko po ôsmej ráno. „pekny den.ano mame,“ dostáva rýchlu odpoveď a následne dodáva: „Ok. 17:00 odlet Ba do Split. 4 pasažieri. Späť prázdny.“ Kočner si po tomto potvrdení píše s istým Sašom, ktorý je zrejme jeho spojkou v Chorvátsku a oznamuje mu, kedy príde: „Dobar dan. Dolazimo ponedeljak 18:00 zračna luka. Dodžite sa jaguarom. Priateli dolazia utorak.“

 

Preklad: Dobrý deň. Prídeme na letisko v pondelok o 18:00. Prídite s jaguárom. V Chorvátsku sa mohol spoliehať na jachtu Pegas, ktorú s radosťou využíval. Tá ofi­ciálne patrí Kočnerovej exmanželke Karolíne a obaja na nej trávili čas s viacerými známymi. Nie je tajomstvom, že mafiánsky podnikateľ ju využíval na stretnutia so svojimi kamarátmi-exsiskárom Petrom Tóthom či Zuzanou Tománkovou Mikovou z Čistého dňa.

 

Správy si Kočner vymieňal doslova len pár hodín pred rozhodujúcim verdiktom Najvyššieho súdu, ktorý ho poslal za mreže. Spoza nich sa odvtedy dostal len pri domových raziách polície, pri ktorých musel spolupracovať, či na súdne pojednávania. Kočnerova komunikácia ukazuje, že zrejme on sám neočakával, že by ho súd naozaj posadil za mreže, a chystal sa vyraziť do zahraničia.

Je možné, že sa spoliehal na to, že Najvyšší súd si vezme za svoje skoršie stanovisko Špecializovaného trestného súdu, ktorý o jeho väzbe rozhodoval pár dní pred tým a uviedol, že Kočner so svojím komplicom Pavlom Ruskom na slobode nič vyvádzať nebudú.

 

O päť dní neskôr však Najvyšší súd vyhovel prokurátorovi Jánovi Šantovi. Ten požadoval, aby Kočner spolu s Ruskom za možný podvod pri zmenkách Markízy sedeli vo väzbe. „Trestná činnosť obvinených Kočnera a Ruska graduje. Ak by nebola obmedzená ich osobná sloboda, som vnútorne presvedčený, že budú pokračovať v ekonomickej trestnej činnosti,“ vysvetľoval Šanta.

Pozrite sa, ako Kočner so sudcom Sklenkom ovplyvňovali predaj hotelu Carlton!

Threema zachytáva množstvo vyjadrení významného sudcu…

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak