Type to search

POLITIKA

Pozrite, ako Andrej Kiska pašoval zbrane do Stredoafrickej republiky!

Edita Silna
Edita Silna feb 22

Bývalá kariérna diplomatka sprostredkovala šokujúce svedectvo o tom, že exprezident Andrej Kiska, ktorý je v súčasnosti predsedom opozičnej strany Za ľudí, sa zúčastnil na jeseň roku 2010 pokusu o štátny prevrat v Stredoafrickej republike.

 

Písal sa 2. september 2010 keď Panafrický týždenník Jeune Afrique informoval, že vojaci Stredoafrickej republiky zadržali desiatich Slovákov pri preberaní zásielky s dvoma debnami zbraní a streliva. Ako vtedy informoval denník SME, Slovákov previezli do policajnej cely v metropole Bangui.

 

„Podľa medializovaných zdrojov blízkych prezidentovi Francoisovi Bozizéovi malo ísť údajne o žoldnierov, ktorí sa mali pokúsiť destabilizovať situáciu v krajine. Hovorca MZV SR to jednoznačne dementoval s tým, že to boli poľovníci na dovolenke. Niektoré zdroje naznačovali, že zatknutí sa stali obeťami vypätej politickej situácie v krajine. Prezident Bozizé po dlhom váhaní vypísal prezidentské voľby na 23. januára budúceho roku (2011), hoci by sa podľa volebnej komisie mali konať už v októbri,“ píše SME.

 

Denníku túto informáciu vtedy potvrdil vtedajší slovenský veľvyslanec v Etiópii Milan Dubček s tým, že podozrenie o tom, že ide o žoldnierov, ktorí mali v krajine vyvolať nepokoje, sa nepotvrdilo.

 

„Došlo k nedorozumeniu. Išlo o sedem občanov, boli to poľovníci. Oficiálne to potvrdil aj predseda miestneho poľovníckeho zväzu, povedal Dubček, ktorý však nevedel povedať, či zadržaní Slováci po prepustení pokračovali v plánovanom programe, alebo sa vrátili na Slovensko. Tiež sa nechcel bližšie vyjadrovať k ich identite. Ministrom zahraničných vecí bol vtedy predseda SDKÚ a bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.

 

Inú verziu udalostí po takmer desiatich rokoch prezentuje bývalá slovenská diplomatka Ing. Iveta Michalíková, ktorá 13. novembra 2019 sprostredkovala v tejto súvislosti vlastné svedectvo, ale aj svedectvo ďalšej osoby, ktorá v súčasnosti z obavy o vlastnú bezpečnosť nemôže za súčasných podmienok v prípade svedčiť.

 

 

Michalíkova na margo udalosti  uviedla, že v roku 2010 pôsobila na našom veľvyslanectve v etiópskej metropole Addis Abebe, ktoré v rámci konzulárnej činnosti bolo zodpovedné aj za Stredoafrickú republiku. Ako uvádza, po udalosti zamestnanci zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Etiópii dostali od nadriadených pokyn, že sa majú venovať prípadu zadržaných poľovníkov, ktorých orgány Stredoafrickej republiky po príchode na letisko zatkli a obvinili z pokusu o prevrat, za čo im podľa tamojších zákonov hrozil trest smrti. Zámerom bolo po diplomatickej stránke vyriešiť situáciu s tzv. poľovníkmi. Po troch dňoch však z oficiálnych miest slovenského rezortu diplomacie bolo pracovníkom ambasády oznámené, že situácia je vyriešená a ďalej nie je potrebné sa ňou zaoberať, pretože slovenskí občania sa už nachádzajú naspäť na Slovensku.

 

 

Ako ďalej Michalíková spomína, udalosti viac nevenovala pozornosť, nakoľko sa zdalo, že ide o bežnú agendu diplomatickej misie, ktorú sa nejakým iným spôsobom podarilo vyriešiť. Až v roku 2014 ju zavolal na pohovor vtedajší riaditeľ kancelárie ministra zahraničných vecí Andrej Droba, ktorý je bratom súčasného šéfa Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu. (Pripomíname, že v roku 2014 bol šéfom slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák)

 

„Vypytoval sa ma na túto udalosť a hlavne koľko si z toho pamätám,“ uviedla Michalíková a dodala, že krátko na to dostala z ministerstva výpoveď.

 

Bývalá dipomatka sa neskôr z viacerých zdrojov dozvedela, že jednou z osôb, ktoré sa v septembri roku 2010 ocitli vo väzení bol Andrej Kiska. Vzhľadom na potrebu verifikovať tieto informácie Ing. Michalíková adresovala poslucháčom výzvu, aby sa ozvali ľudia, ktorí by o prípade mali bližšie vedomosti.

 

 

V júni tohto roku ju na základe výzvy kontaktoval človek, ktorý v inkriminovanom čase pôsobil v Stredoafrickej republike a potvrdil, že v roku 2010 bol vo väzení práve Andrej Kiska – súčasný šéf strany Za ľudí. Michalíková dodala, že tento človek nebol medzi zadržanými, ale poznal sa s osobou, ktorá je v tejto kauze ďalším svedkom a spolu s Kiskom sa po zadržaní ocitla vo väzbe.

 

Tento ďalší svedok pôsobil v istej nemenovanej organizácii, ktorá bola zaangažovaná v dodávke zbraní do Stredoafrickej republiky, Konžskej demokratickej republiky a Čadu. Ide o štáty, na ktoré bolo toho času vydané medzinárodné zbrojné embargo. Svedok uviedol, že zbrane dovážala firma Corvus Slovakia na čele s Petrom Krasňanským. Michalíková tvrdí, že podľa jej informácií bol Kiska spolumajiteľom firmy.

 

Firma Corvus mala podľa Michalíkovej okrem zbrojárskych aktivít aj poľovnícke združenie v Afrike. Odvoláva sa pritom na informácie svedka, ktrorý tvrdí, že firma vyvíjala svoje zbrojárske aktivity práve pod legendou poľovačiek.

 

Tomáš Drucker posiela Andrejovi Kiskovi tento odkaz!

Líder strany Dobrá voľba Tomáš Drucker sa otvorene…

 

Ako píše denník SME v článku z roku 2010 „slovenské cestovné kancelárie, ktoré organizujú poľovačky v exotických krajinách, cesty do Stredoafrickej republiky neponúkajú. Skupina Slovákov tam teda musela cestovať na vlastnú päsť, prípadne so zahraničnou agentúrou.“

 

Michalíková ďalej hovorí: „V Inkriminovanom čase v roku 2010 svedok uvádza, že Kiska aj s viacerými osobami letel do Afriky pod zámienkou poľovačky na kontrolu, či boli zbrane do Bangui (hlavné mesto Stredoafrickej republiky) dodané. O dodávke zbraní bol informovaný aj samotný prezident Stredoafrickej republiky François Bozizé aj jeden tamojší minister.“

 

Michalíková sa tiež odvoláva na svedka, ktorý tvrdí, že Kiskovi boli po príchode na letisko nasadené putá. Po uväznení ho neskôr oslobodilo ozbrojené komando, ktoré podpálilo policajnú stanicu, kde sa zatknuté osoby nachádzali. Pri akcii mali prísť o život aj tamojší policajti a počas požiaru stanice boli zničené počítače aj s príslušnou dokumentáciou.

 

Korupcia a rodinkárstvo? Takto riadil Marian Kotleba župu v Banskej Bystrici

Marian Kotleba robil to, čo mnohokrát kritizoval na…

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak