Type to search

POLITIKA

Pellegrini označil Matoviča za klamára a my vieme prečo!

Edita Silna
Edita Silna apr 10

Rómske osady a stav nákazy v nich je v aktuálnych dňoch horúcou témou tlačoviek premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), na ktoré následne reaguje expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Nehovorí sa len o uzatvorení osád, ale padli aj slová o trestnom čine zanedbania ochrany verejného zdravia.

 

Premiér Igor Matovič po krízovom štábe v Krompachoch v stredu večer predstúpil pred novinárov a obvinil bývalého premiéra Petra Pellegriniho a bývalú ministerku vnútra Denisu Sakovú. Povedal, že podľa neho mohli spáchať trestný čin týkajúci sa ohrozenia verejného zdravia, pretože nenariadil povinnú karanténu pre Rómov, vracajúcich sa zo zahraničia domov.

 

Prišli za Pellegriniho vlády. Toto je ten darček, ktorý Pellegrini nechal aj Krompašanom, aj ostatným ľuďom na Spiši. Teraz môžu tŕpnuť, či medzičasom nie sú nakazení,“ dodal.

Na večernú tlačovku reagoval expremiér v reláciách súkromných televízií a na sociálnej sieti. „Na lži Igora Matoviča o údajnej zodpovednosti mojej vlády za šírenie vírusu v rómskych osadách sú tri jednoduché odpovede,“ uviedol Pellegrini a vysvetlil:

 

Domáca karanténa pre individuálnych navrátilcov zo zahraničia nebola ‘dobrovoľná’, ale povinná, a za jej porušenie hrozila pokuta 1 659 EUR.

Povinná karanténa v štátnom zariadení pre týchto ľudí platí až od tohto pondelka. Ak teda hrozila v osadách katastrofa, Matovičova vláda ju celé dva týždne vôbec neriešila!

Keď som sa ešte ako premiér opýtal na rokovaní krízového štábu Igora Matoviča, či má moja vláda prijať vyhlásenie núdzového stavu pre celé Slovensko, vyhlásil, že netreba a radšej treba porozmýšľať o otvorení niektorých obchodov – napríklad vodoinštalatérskeho, keby vraj niekomu praskla batéria.

Tak neviem, či nakoniec náhodou nepraskla, pretože klamstiev sa tu valí ako z roztrhnutého potrubia,“ dodal na sociálnej sieti expremiér.

V relácii TA3 tiež uviedol, že by nešiel témou vyčítania si: „Ja mu tiež nevyčítam všetko, čo stvára a dnes (8.3.) by som na tlačovej konferencii vôbec nebol vystúpil, keby ma nebol vulgárne napadol. Ja si nedám brnkať po nose. Ja nie som ani jeho žiak, ani jeho mladší brat.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak