Type to search

SPRÁVY

Zrúti sa náš premiér? TOTO mu odkazuje psychológ

Urážanie sa je prejavom slabosti a môže viesť k ďalšej eskalácii, podráždeniu, útokom a rozleptávaniu spolupráce, hovorí odborník.

 

Každý deň čelí premiér Igor Matovič a jeho ministri novým situáciám a mnohé nové tváre v politike sa učia „za pochodu“. Nuž, a voliči ani opozícia im nič nedarujú.

 

„Situácia, v ktorej teraz premiér je, kladie na neho obrovskú zodpovednosť. Musí riadiť chod krajiny, v ktorej sa na neho, a teda aj na vládu, zo všetkých strán doslova valí strach,“ vysvetľuje psychológ a psychoterapeut Ľudovít Dobšovič.

„Nevnímam ho ako slabého, skôr naopak, vie ísť za svojim cieľom. Domnievam sa však, že v tejto vypätej situácii sa rozhoduje viac emocionálne než racionálne a emócie vo chvíľach veľkého tlaku a veľkých očakávaní nebývajú ten najlepší radca. Reakcie môžu byť skratové a následne môžu byť zdrojom podráždenia, hnevu a možno aj chuti trestať, vzdať to celé…,“ popisuje Dobšovič.

 

Podľa psychológa Igor Matovič vo svojej pozícii preberá oveľa viac zodpovednosti a obáva sa ju rozložiť na ostatných členov vlády. „Myslím si, že premiér je vo vláde predovšetkým v pozícii ,manažéra´ – mal by načúvať svojim podriadeným, syntetizovať ich názory a na tomto základe rozhodnúť tak, aby zohľadnil v čo najväčšej možnej miere všetkých. V tomto vidím jeho možnosti,“ priznáva.

„Urážanie sa je prejavom slabosti a môže viesť k ďalšej eskalácii, podráždeniu, útokom a rozleptávaniu spolupráce. Premiér chcel vyhrať voľby. Vyhral ich, tak teraz je zodpovednosť predovšetkým na jeho pleciach. Utekať z nej ho nectí, hoci viem porozumieť, že pri toľkých útokoch na neho a toľkých očakávaniach má ,právo´ na svoje zlyhania… Treba veriť, že sa z toho všetkého vie poučiť a že rastie v dobrého ,šalamúnsky´ zrelého politika,“ dodáva psychológ.

 

 

 

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak