Type to search

POLITIKA

Vojna v koalícii! Takto to dopadlo medzi Matovičom a Sulíkom

Hádky v koalícií pokračujú! Premiér Igor Matovič (46) sa najprv nezhodol so svojimi koaličnými partnermi na tom, či majú byť počas sviatkov sprísnené opatrenia, ktoré majú zamedziť Slovákom stretávať sa.

 

Teraz nevedia nájsť spoločnú reč na tému otvárania obchodov po Veľkej noci. Kým premiér je rázne proti, minister hospodárstva Richard Sulík (52) zastáva opačný názor.

 

Zdá sa, že prísne opatrenia a kontroly počas Veľkej noci nie sú jediná vec, ktorá rozhádala koaličných partnerov. Po Veľkej noci má totiž zasadať krízový štáb, ktorý bude okrem iného rokovať aj o možnosti otvorenia ďalších predajní. V hre je otvorenie takmer všetkých zatvorených prevádzok s výnimkou veľkých obchodných centier, reštaurácií, barov a športových podujatí. Podľa Richarda Sulíka by to pomohlo naštartovať ekonomiku, ktorá je pre koronavírus v zlom stave. Podľa premiéra by to však bolo extrémne nezodpovedné.

Sulík hovorí, že nemá zmysel, keď nebudeme mať prakticky žiadne obete na životoch, ak 200 otcov spácha samovraždu, lebo nebudú mať z čoho uživiť svoje rodiny. „Musíme nájsť rozumnú rovnováhu. Ja som za to, aby sme od budúceho utorka otvorili všetky malé predajne okrem tých, ktoré sú v obchodných centrách. Budeme sledovať, ako sa situácia vyvíja a o ďalší týždeň spravíme zase ďalšie rozhodnutia,“ povedal na brífingu. Podporuje ho v tom aj minister práce Milan Krajniak. „Určite je potrebné otvárať predajne a otázkou je len to, kedy je ten správny termín,“ povedal Krajniak, ktorému dáva za pravdu aj líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

 

„Ja za seba hovorím, že by som otvoril terasy. Veď to je v poriadku, keď sú ľudia v priestore vonku a keď sa nikto netlačí. Otvoril by som aj malé obchody, nie obchodné centrá ani kiná alebo divadlá, tie by som nechal ešte pol roka zavreté, ale tie malé kamenné obchody po dedinkách a mestečkách by som otvoril. Samozrejme, museli by dodržiavať prísne pravidlá,“ povedal predseda parlamentu.

Premiér Igor Matovič nesúhlasí. „Chcem ubezpečiť všetkých, ktorí si dovidia ďalej od nosa, že o prípadnom otváraní ďalších obchodov, či otváraní škôl a reštaurácií budú rozhodovať tí istí ľudia čo naposledy -elitný tím špičkových slovenských epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov. Nebude o tom rozhodovať žiaden politik, akokoľvek by chcel,“ napísal premiér na facebooku.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak