Type to search

POLITIKA

Nová vláda chce všetko zmeniť! Neuveríte, aké programové vyhlásenie schválila

Medzi hlavné priority si stanovili zvýšiť dôveru ľudí v štát.

 

Vláda v nedeľu schválila svoj program. Kabinetu ho predložil premiér Igor Matovič. Programové vyhlásenie vlády následne v pondelok predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

 

“Počas nášho vládnutia sa zaväzujeme vždy hovoriť pravdu a čestne konať. K verejným financiám a štátnemu majetku budeme pristupovať ako dobrí hospodári a nebudeme tolerovať žiadnu korupciu. Zabezpečíme dôslednú rovnosť pred zákonom a budeme konať tak, aby sme výrazne zvýšili dôveru ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú,” píše sa vo vyhlásení.

Za základ označuje vláda i včasnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť, rovnako ako vzdelanie. Zaväzuje sa vytvoriť atraktívne podnikateľské prostredie tak, aby zamestnanci mali dobrú prácu za férovú mzdu. Pozornosť chce vláda venovať aj chudobným, chorým a slabším. Výrazne zvýšiť plánuje potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov. Deklaruje rovnosť príležitostí pri akejkoľvek súťaži či výberovom konaní.

 

V oblasti informatizácie mieni vláda spraviť zo Slovenska inteligentnú, inovatívnu a transparentnú krajinu. Efektívnym využívaním eurofondov chce znížiť regionálne rozdiely a zvýšiť ochranu životného prostredia. Vláda deklaruje, že bude pôsobiť ako spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch.

 

Vláda plánuje prijať také zmeny, ktoré pomôžu obnoviť dôveru ľudí v právny štát a očistiť justíciu.

 

Dosiahnuť to mieni ústavným zákonom v oblasti justície, reformou súdnej mapy, efektívnym zákonom o zaisťovaní majetku a presadiť chce aj trestný čin prikrmovania. Ústavný zákon v oblasti justície má okrem iného zahŕňať zmeny v Súdnej rade SR, previerku majetkových pomerov všetkých sudcov. Reforma čaká aj Ústavný súd(ÚS) SR.

Voľba ústavných sudcov má byť verejná, na vzatie sudcu a generálneho prokurátora do väzby by už nemal byť potrebný súhlas ÚS. Má sa tiež napríklad zrušiť rozhodovacia imunita sudcov. Zverejňovanie majetkových priznaní starostov, primátorov a predsedov samosprávnych krajov, zjednodušené pravidlá miestneho referenda aj právo verejnosti zúčastňovať sa na zasadnutí poradných orgánov samosprávy.

 

Tieto opatrenia chce vláda SR zaviesť na zvýšenie transparentnosti a zníženie korupcie v samosprávach. Vláda chce zaviesť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov, ktorá má trestať ich pochybenia pri nakladaní s verejnými prostriedkami. Kabinet Igora Matoviča chce tiež kontrolovať lobistov prostredníctvom funkčného zákona o lobingu.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak