Type to search

SPRÁVY

Poznáme meno najdôveryhodnejšieho politika na Slovensku!

Takéto vysoké čísla sme už dlho nevideli. Agentúra AKO merala dôveryhodnosť politikov počas koronakrízy. 

 

Oproti minulému mesiacu si polepšila prezidentka Zuzana Čaputová (46), ktorá sa dostala na extrémne vysoké číslo dôvery medzi Slovákmi. Jej postupy počas posledných týždňov schvaľuje až 83,5 % ľudí.

Podobne vysoké číslo pritom nedosahoval ani exprezident Andrej Kiska tesne po zvolení pred šiestimi rokmi. Vtedy mu merali len tesne nad 70 % dôvery Slovákov. Čaputovej výstrel nad 83 % hodnotí riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích tým, že je mediálne oveľa aktívnejšia. „Mala niekoľko televíznych prejavov, spoločné tlačovky s vládou, rokovania s odborníkmi a je prítomná v médiách. Snaží sa pôsobiť balančne a usmerňovať diskusiu, čo veľa ľudí v týchto časoch oceňuje,“ hovorí Hřích.

Premiér Igor Matovič je druhým najdôveryhodnejším politikom so 64 % a predseda parlamentu Boris Kollár má takmer 62 %. „Igor Matovič aj Boris Kollár rastú s funkciami. Keď sa niekto stane ústavným činiteľom, tak sa zvyčajne automaticky zvyšuje dôveryhodnosť, lebo si ľudia priraďujú dôležité funkcie k menám. Hovorilo sa, že na vojne sa salutuje šarži, nie menu, ktorá ho nesie. Niečo podobné sa deje aj teraz,“ hovorí Hřích.

Pripomína situáciu spred dvoch rokov, keď Robert Fico prenechal funkciu premiéra Petrovi Pellegrinimu a tomu rapídne začala rásť dôveryhodnosť, zatiaľ čo Ficovi klesať. Zaujímavé je, že Peter Pellegrini klesol počas mesiaca o 14% na štvré miesto.


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak