Type to search

POLITIKA

Mazurek vyštartoval po Matovičovi! Neuveríte, prečo chce ísť k nemu domov

Poslanec ĽSNS Milan Mazurek ostro skritizoval  programové vyhlásenie Matovičovej vlády v oblasti riešenia rómskej problematiky. Vláda chce totiž „férové vysporiadanie“ právnych vzťahov k pozemkom v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. 

 

Vláda Igora Matoviča vo svojom programovom vyhlásení rieši okrem iného aj rómsku problematiku : „Vláda SR sa bude zasadzovať za zlepšenie sociálneho, ekonomického a občianskeho postavenia Rómov v spoločnosti. Vynaloží všetko úsilie na to, aby konkrétne opatrenia viedli k hmatateľným zmenám,“ píše sa v programovom vyhlásení vlády.

 

Matovičovci chcú konkrétne riešiť napríklad aj zlepšenie ich bývania a vysporiadanie pozemkov. Mnohí členovia rómskej komunity majú totiž svoje domy, respektíve chatrče postavené nelegálne na cudzích pozemkoch. Vláda na tento problém ponúka riešenie :

„Vláda SR sa bude usilovať o znižovanie chudoby, predovšetkým v segregovaných oblastiach v menej rozvinutých regiónoch Slovenska. Osobitný dôraz bude klásť na zlepšenie štandardov bývania, prístupu k pitnej vode a základnej infraštruktúre, ako i zdravotnej starostlivosti. V tejto súvislosti vláda SR bude aktívne podporovať férové vysporiadanie právnych vzťahov k pozemkom v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít.“

S takýmto riešením rómskeho problému sa však nestotožňuje poslanec kotlebovej strany ĽSNS, Milan Mazurek:

“ Čo je to férové vysporiadanie pozemkov ? Keď mám pozemok a niekto si tam postaví nejakú chajdu, nejakú chatrč , tak ja mu ju buldozérom zbúram a poviem si, že som bol férový, veď to je môj pozemok. Oni tvrdia, že nie, že to treba nejako férovo vysporiadať a férovo vysporiadať nebude asi ten buldozér podľa ich vnímania, takže štát by to mohol odkúpiť a dať im to do užívania. Štát to odkúpi za trhovú hodnotu a majiteľ si povie, šak sa toho zbavím… a naša čierna stavba je zlegalizovaná a náš obyvateľ je šťastný a vysmiaty,“ povedal Mazurek v relácii na portáli Kulturblog.

 

Mazurek preto prichádza s neobvyklým protestom :

„Keď toto spravia, ja idem na dvor Igora Matoviča a idem si tam postaviť chatrč a je mi jedno, čo Igorko povieš, môžeš sa aj rozplakať pred tou chatrčou. Pôjdem ti tam postavit chatrč, pretože toto je už taký štátny rasizmus, že jednej skupine obyvateľov na základe ich pôvodu im dovolíte stavať čierne stavby.“

Kotlebovec má na problém s čiernymi stavbami iné riešenie:

„Jediné riešenie, férové vysporiadanie týchto pozemkov, je zrovnať všetky nelegálne stavby, ktoré sa tam nachádzajú, so zemou. Nič iné férové nie je!“

Takéto riešenie sa však u Matovičovcov zrejme nestretne s pochopením. Matovičova strana OĽaNO vo voľbách zožala obrovský úspech aj práve v rómskych osadách. Je preto logické, že do programového vyhlásenia sa dostali mnohé body na zlepšenie života rómskeho etnika a je nepredstaviteľné, že by Matovič a spol. išli proti vlastným voličom búraním nelegálnych chatrčí. Je však potrebné dodať, že väčšina Rómov má svoje bývanie vysporiadané a legálne.


 


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak