Type to search

POLITIKA

Opustí Sulík koalíciu? Matovič prezradil pravdu a TOTO mu odkazuje

Edita Silna
Edita Silna máj 05

Názorové nezhody medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a vicepremiérom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS) pretrvávajú aj na začiatku mája. Podľa slov Matoviča šéf liberálov z SaS Sulík „podráža“ koalíciu, keď vystupuje proti vládnym opatreniam. Podľa neho tak Sulík robí len „za účelom získať jedno-dve percentá v preferenciách“.

 

Presne pred týždňom predseda vlády Igor Matovič adresoval otvorený list koaličnému partnerovi, kde sa ohradil voči verejnej kritike politikov SaS ku niektorým opatreniam vlády a krízového štábu: „Vypisovať výzvy vlastnej vláde a zároveň byť v nej štátny tajomník, je úlet. Huckať ľudí do protestov voči rozhodnutiu, s ktorým súhlasili ministri vlastnej strany, je rovnako úlet. Spochybňovať rozhodnutie Ústredného krízového štábu, odkiaľ som s predstihom odišiel a nevyužil som tak možnosť tomu zabrániť, je úlet korunovaný…“ 

Premiér v pondelok v rozhovore v rádiu poznamenal, že strana SaS „nie je dobrým partnerom“ v koalícii. „Správa sa rovnako ako za vlády Ivety Radičovej… Sú tam niektorí ľudia, ktorí silou-mocou potrebujú akékoľvek vládne opatrenie spochybňovať cez svoje facebooky a potom to vôbec nerobí dobre.“ Doplnil, že pevne verí, že SaS si uvedomuje, čo spôsobila pred 10 rokmi, „že zabezpečila 8-ročnú vládu Roberta Fica, a že sa nechcú správať v takom istom duchu, nech to nedopadne takto isto“.

 

„Je veľmi zlé, keď príde koaličný partner a predtým ako príde na to stretnutie, tak spochybňuje opatrenia, ktoré sa tam príjmu, a potom keď sa príjmu, tak spochybňuje vlastne to, pričom mal byť, alebo tam nebol, lebo si potreboval niekam odskočiť. My musíme v čase krízy dupľom držať dokopy,“ vyzval Matovič.

Uviedol, že Slovensko má jednu z najlepších štatistík nakazených na COVID-19 aj vďaka tomu, že vláda pri rozhodovaní o opatreniach nepodľahla volaniam rôznych „krikľúňov“. „My ku tomu chceme pristupovať veľmi obozretne. Som veľmi rád, že som uchránil rozhodovanie kolégia odborníkov od kohokoľvek, od lobistických skupín. Rozhodujú odborníci a ideme podľa tohto plánu,“ dodal.

 

„Keď sa to SaS nebude páčiť, tak kedykoľvek môžu z tej koalície odísť. Mňa to bude mrzieť, ale ja naozaj verím v to, že sa tie vzťahy znormalizujú a že Rišo pochopí, že podrážať ľudí vo vlastnej koalícii za účelom získať jedno-dve percentá v preferenciách, že to naozaj nie je držať spolu v ťažkej situácii,“ povedal otvorene o vzťahoch v koalícii Igor Matovič.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak