Type to search

ZAHRANIČIE

Nebezpečenstvo jadrovej vojny medzi USA a Čínou rastie!

Edita Silna
Edita Silna máj 06

Existuje riziko, že hrozba jadrovej vojny kvôli akciám Bielehodomu porastie. V rozhovore s ruským portálom MK to vyhlásilvedúci Ústavu USA a Kanady Ruskej akadémie vied (RAV),akademik RAV Sergej Rogov.

 

Trumpova administratíva podmienila predĺženie zmluvy START IIIúčasťou Číny, k čomu však za žiadnych okolností nedôjde. Potom, čoSpojené štáty odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného akrátkeho doletu, je START III v podstate poslednou zmluvou o kontrole jadrových zbraní. Keď bude zmarená, prudko vzrastievojenské napätie, vrátane hrozby jadrovej vojny,povedal Rogov.

 

Dotyčný tiež zdôraznil, že centrálnou osou systému medzinárodných vzťahov sa teraz stáva konfrontácia medzi Washingtonom a Pekingom,v ktorej je vidieť paralely so studenou vojnou z minulého storočia.

Čínskoamerická konfrontácia sa bude podľa môjho názoru vyvíjaťvzostupne. Jej najvážnejším následkom sa môže stať prerušenie alebo porušenie obchodne hospodárskych stykov medzi oboma krajinami,podotkol akademik.

 

Zvyšovanie napätia vo vojenskej oblasti sa môže prejaviť aj vJuhočínskom mori, myslí si Rogov.

 

Zmluva o znížení strategických útočných zbraní (START III) bola podpísaná v roku 2010 v Prahe a nadobudla platnosť 5. februára2011.

 

Je aj naďalej jedinou platnou zmluvou medzi Ruskom a USA o obmedzení zbraní. Jej platnosť vyprší vo februári 2021. Trump skôrvyslovil želanie vypracovať novú trojstrannú jadrovú dohodu medziRuskom, Čínou a USA. V Pekingu túto myšlienku zamietli.

Koronavírus pochádza z laboratória! USA prejavila nedôveru Číne

Viac informácií sa dočítate v článku…

Zmluva predpokladá, že každá strana znižuje svoje jadrové arzenálytakým spôsobom, aby za sedem rokov a neskôr nepresahovalocelkové množstvo zbraní 700 medzikontinentálnych balistickýchrakiet, balistických rakiet na ponorkách a ťažkých bombardérov a tiež1 550 bojových hlavíc a 800 rozvinutých a nerozvinutých odpaľovacíchzariadení. Dohoda zaväzuje Rusko a USA k výmene informácií o počtebojových hlavíc a ich nosičov dvakrát do roka.

 

Piateho februára 2018 bol najneskorší termín, do ktorého museliRusko a USA dosiahnuť kontrolné ukazovatele podľa zmluvy STARTIII.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak