Type to search

POLITIKA

Padne vláda kvôli Sulíkovi? Matovič má jasnú odpoveď a posiela mu TENTO odkaz

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 11

Namiesto klasickej práce premiéra sa pre pandémiu ocitol v pozícii najvyššieho krízového manažéra v štáte. Je však presvedčený, že krízu zvláda dobre. Koronavírus ale mení aj vzťahy vo vládnej koalícii. Jeho vzťahy s Richardom Sulíkom, s ktorým po voľbách pôsobili ako najbližší partneri, sú na bode mrazu.

 

“Rišo absolútne nepomohol, iba ublížil a mňa to mrzí,” konštatuje Igor Matovič na margo opatrení vlady v boji proti Covid-19. Je teda zrejmé, že vzťahy medzi Sulíkom a Matovičom sú na bode mrazu. Kedysi to ale tak nebolo a boli kamaráti. “Ja som vždy bral Riša ako kamaráta, ale akosi to teraz vychladlo. Mňa mrzelo, že Rišo nechával ľudí v takom klamstve, že zachrániť ekonomiku znamená otvoriť obchody. Obchody nie sú ekonomika, resp. len malá časť domácej spotreby. Najväčší problém je, že nemáme zahraničný dopyt. My sme najotvorenejšia ekonomika v Európe, máme najväčší dovoz aj vývoz a sme odkázaní na to, aby nám prišli zahraničné objednávky. Ja som od ekonóma očakával, že bude hovoriť ľuďom pravdu a nebude vytvárať klišé, že otvorme si obchody, lebo tým si otvoríme ekonomiku. To je hlúposť,” ozrejmil Igor Matovič

Na otázku, či si to s Richardom už vydebatoval, odpovedal nasledovne: “Už x-krát na koaličnej rade, x-krát na vláde, aj pred asi štyridsiatmi ľuďmi na krízovom štábe. Nezaberá to, lebo Rišo je, bohužiaľ, taký. On je taký excel. Keď si raz povie, že je to takto, nepomôže žiadny argument…” 

 

“Žiaľ. Ukázalo sa to pri eurovale. Potom sme na osem rokov „vyfasovali“ Fica,” skonštatoval Igor Matovič.

 

“Myslel som si, že Rišo z toho vyrástol, ale nevyrástol. Myslím si, že keby prišla podobná situácia, tak bez problémov vládu povalí znova. Našťastie, teraz, keď sa Rišo bude hádzať o zem, tak môžem povedať, choď sa hádzať o zem mimo koalície. SaS odíde a vláda môže pokračovať,” upokojuje Slovákov pán premiér.

Čo na tieto nezhody hovoria koaličný partneri? “Aj ich mrzí správanie SaS, lebo chceme, aby sme ťahali spolu. Nie je dobre, keď niekto potrebuje získavať body tým, že podráža ostatným nohy na verejnosti. Ale verím, že tak ako odchádza korona, tak odíde aj táto sulíkokríza,” odpovedá premiér.


 


sk_SKSlovak
sk_SKSlovak