Type to search

SPRÁVY

Veľký konflikt medzi Matovičom a Krčmérym pokračuje! Nezhodli sa na TEJTO zásadnej veci!

V jednom sa absolútne nezhodnú! Zatiaľ čo premiér Igor Matovič (OĽaNO) hovorí, že Slovensko by mohlo byť prvou krajinou v strednej Európe, ktorá otvorí hranice, tento zámer je v príkrom rozpore s odporúčaniami profesora Vladimíra Krčméryho. Dá premiér nakoniec na slová skúseného infektológa?

 

Pokiaľ išlo o uvoľňovanie opatrení, predseda vlády Matovič bol doteraz známy skôr konzervatívnejším prístupom. Odvážnym nápadom prekvapil v najnovšom rozhovore, keď povedal, že s českým premiérom Andrejom Babišom už vyše 3 týždňov rokuje o vzájomnom otvorení hraníc. „Chceli by sme opäť vytvoriť také Československo, aby tie prvé hranice, ktoré padnú v priestore strednej Európy, boli medzi Slovenskom a Českom. Dnes, keďže sa situácia zlepšila, tak by sme mohli byť prví,” povedal v rozhovore.

Matovič dúfa, že by k otvoreniu hraníc mohlo prísť čím skôr, možno ešte v máji. Potrebné je podľa neho doriešiť problém, aby k nám cez Česko nezačali prúdiť davy z rizikových krajín. Česi totiž umožňujú vstup bez testovania spoza hraníc ľuďom, ktorí na ich území strávia menej ako 24 hodín. Tí by sa potom mohli cez otvorené hranice dostať aj na Slovensko. „Musíme to urobiť tak, aby sme neohrozili sami seba, ale úmysel je dobrý,” vyhlásil Matovič.

 

Skúsený infektológ Vladimír Krčméry, ktorý síce už nesedí v konzíliu odborníkov, no zostal členom permanentného krízového štábu, má však na celú vec úplne opačný názor.

Krčméry sa už viackrát vyjadril, že by preferoval skôr otváranie dovnútra Slovenska a hranice by mali prísť na rad ako posledné. Ale keď už sa chceme púšťať do otvárania hraníc, určite by to nemalo byť s Českom. „Viem si predstaviť cestovanie do okolitých krajín, kde majú podobnú epidemiologickú situáciu, teda Poľsko, Maďarsko, niektoré oblasti na Ukrajine. Veľmi opatrný by som bol s Českom. Nie preto, že by mali zlý vývoj, majú dobrý trend, sú jeden z pozitívnych prípadov, ale majú troj- až štvornásobne vyššie počty nakazených aj obetí,” povedal Krčméry.

 

Ak platí to, čo Igor Matovič neustále prízvukuje, že o všetkom rozhodujú odborníci, na otváranie hraníc s Českom by sme mali nateraz zabudnúť.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak