Type to search

POLITIKA

Matovičova vláda musí ustúpiť! TOTO Smeru vyšlo

Fico sa bije do pŕs, že aj v opozícii Smer chráni práva občanov. Čo na to vicepremiérka Remišová, ktorá ”špicľovský“ zákon pripravovala?

 

Poslanec Robert Fico sa teší z víťazstva nad plánom vlády. Povedal, že pozastavenie novely telekomunikačného zákona je zatiaľ najvýraznejší úspech opozičnej politiky Smeru-SD. Reagoval tak na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý účinnosť zákona pozastavil.

Pochválil sa na tlačovej konferencii, kde však novinári neprišli len kvôli téme “špiceľského zákona”. Vyšlo totiž najavo aj to, že jeho bývalá asistentka Mária Trošková posielala svoju expriateľovi Antoninovi Vadalovi fotografie zo svojej práce na Úrad vlády. Niekdajší premiér novinárom na túto tému len odvrkol, že Vadalu nepozná a nevie, prečo sa ho na to vôbec pýtajú. Potom odkáčal.

Ale vráťme sa k tomu, o čom Fico chcel rozprávať. Smer-SD namietal, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR má bez akejkoľvek kontroly prijímať informácie o ľuďoch. Strana tiež namietala, že ľudia, ktorí pracujú na úrade, nemajú žiadnu kvalifikáciu na spracovávanie takýchto údajov, a že v zákone nebola nejaká časová os, ktorá by stanovovala, odkedy dokedy sa budú údaje zbierať, približuje Fico.

Smerákom prekážalo, že neexistuje žiadna kontrola zákona. “Vo všetkých našich námietkach ÚS dnes povedal, že majú svoje opodstatnenie a na základe toho rozhodol o pozastavení tohto zákona,” povedal poslanec Fico. Ústavný súd dal zákonu z dieľne vicepremiérky Remišovej stopku. Informoval o tom šéf ÚS Ivan Fiačan.

Veronika Remišová oznámila, že rozhodnutie súdu rešpektuje. Nesúhlasí však s tvrdením súdu, že zákon na boj proti COVID-19 vytvára systém plošného zberu údajov telekomunikačnými operátormi.

 

Jeden úspech Smeru však prišiel spolu s debaklom. Fiačan totiž oznámil razom aj “demisiu” sudcu Mojmíra Mamojku, ktorého na ÚS pretlačil spolu s bývalou poslankyňou Janou Laššákovou práve Smer. Mamojka abdikoval kvôli kontaktom s Kočnerom. O tom, ako dobre sa totiž pozná s kontroverzným podnikateľom, ktorý ovládal slovenskú justíciu, totiž nehovoril celú pravdu.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak