Type to search

SPRÁVY

Vášáryová sa ostro pustila do Matoviča! Neuveríte, z čoho ho obviňuje

Daniel Ouzky
Daniel Ouzky máj 31


Podľa bývalej herečky, diplomatky a političky Magdy Vášáryovej nie je prekvapujúce, že Národná rada nedávno nezobrala na vedomie správu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, keďže ako tvrdí, „útok na Chartu ľudských práv“ na Slovensku začal už vládou Vladimíra Mečiara a pokračuje podľa nej dodnes.

 

„Dá sa povedať, že my sme už na to trochu zvyknutí, pretože naše ľudské práva a vôbec útok na Chartu ľudských práv tu prebieha už vlastne od nástupu pána Mečiara, to znamená minimálne od roku 1994. Musíme si pripomenúť, že vtedajší premiér Čarnogurský, vtedy šéf KDH, už v roku 1990 prehlásil, že keď sa dostane k moci, vo všetkých triedach budú musieť visieť kríže a zakáže všetky interrupcie. Takže mi už 30 rokov bojujeme za to, aby bola Charta ľudských práv dodržiavaná,“ uviedla Vášáryová v rozhovore. Poznamenala, že politici, ktorí chcú zákaz alebo sprísnenie potratovej politiky podľa nej nie sú konzervatívcami.

 

„Toto nie je konzervatívna politika. To lepšie znie, ako keby sme hovorili, že to sú reakční ľudia. Sú to reakcionári, ľudia ktorí sa vlastne snažia vrátiť Slovensko…“ Magda Vášáryová argumentuje aj tým, že prvá slovenská vláda v roku 1938 prišla už na začiatku svojho pôsobenia so zákazom interrupcií. „A druhý bod bol, že ženy nesmú študovať na vysokej škole,“ dodala.

 

„Tieto resentimenty sa objavujú neustále. Teraz je to o to nebezpečnejšie, že pán Matovič doviedol do parlamentu ako tzv. nezávislých poslancov veľké množstvo extrémistov, ktorí dokonca sú členmi rôznych odnoží katolíckej cirkvi,“ myslí si herečka. Menovala napríklad ministra zdravotníctva Mareja Krajčího, či ministra financií Eduarda Hegera. „A mnohí ďalší aj vo vláda, ktorí náležia, by som povedala až do takých siekt.“

Moderátorka sa vzápätí spýtala, či takéto pomenovanie kresťanov nie je príliš tvrdé. „Áno, len viete… Kresťania, kresťania… To je fajn sa tým zakrývať, ale sú to všetko ľudia, ktorí idú vyslovene proti pápežovi Františkovi. To znamená, že idú proti oficiálnemu stanovisku samotného pápeža veľmi často.“



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak