Type to search

SPRÁVY

Kotleba NAPADOL sudkyňu v kauze šekov! Pozrite sa, aký mal DÔVOD

Edita Silna
Edita Silna jún 08


Predseda politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian K. dnes namietol zaujatosť sudkyne, ktorá prejednáva prípad šekov, pre ktoré je stíhaný. Ako dnes uviedol na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, prekáža mu komunikácia sudkyne s jedným zo znalcov, ktorý pre súdne konanie vypracoval posudok. Táto komunikácia, ako aj spôsob vedenia celého procesu, podľa obžalovaného dokazuje jej jednoznačnú zaujatosť voči nemu.

 

Sudkyňa Ružena Sabová následne pričítala komunikáciu so znalcom, ktorá je aj súčasťou spisu. V nej sudkyňa znalca požiadala, aby k svojmu posudku pripojil aj podklady, z ktorých vychádzal. Taktiež ho požiadala o zaslanie posudku v elektronickej forme. Túto komunikáciu označila sudkyňa za štandardnú, Marian K. však na svojej námietke trvá.

 

„Na odstránenie nedostatkov posudku predsa slúži hlavné pojednávanie,“ povedal. Konanie bolo preto prerušené za účelom posúdenia veci.

 

Sudkyňa sa v kauze šekov necíti zaujatá, z veci sa nevylúčila. Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Ružena Sabová sa necíti zaujatá voči predsedovi politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Marianovi K. Z tohto dôvodu sa nevylúčila z prejednávania prípadu šekov, pre ktoré je politik stíhaný.

 

„Necítim sa byť v tejto veci zaujatá,“ povedala s tým, že jej úlohou ako sudkyne je zistiť skutkový stav vo veci. Marian K. zaujatosť sudkyne namietal pre jej elektronickú komunikáciu so znalcom, ktorý do konania vypracoval jeden z posudkov. Tvrdil tiež, že súd pod vedením Sabovej vykonáva dôkazy „nad rámec navrhnutia prokurátorom“. Proti tomu, že sa sudkyňa z veci nevylúčila podal obžalovaný sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Naplánované dokazovanie na dnes však súd bude vykonávať.

Predseda ĽSNS Marian K. čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur. Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak