Type to search

POLITIKA

Hrozí rozpad koalície! Pozrite, aký ŠKANDÁL ňou otriasol tentokrát


Šéf parlamentu Boris Kollár (54) musel už druhýkrát tento týždeň vysvetľovať kauzu s odpísanou diplomovou prácou na poslaneckom klube koaličného partnera.

 

Najprv bol na koberčeku u strany OĽaNO a v stredu zas u SaS. Liberáli boli prísnejší a jednohlasne ho vyzvali, aby odstúpil. Ešte pred týmto verdiktom Kollár otvorene povedal, že ak odíde z postu predsedu NR SR, tak v koalícii Sme rodina skončí.

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová a Ondrej Dostál z SaS už pred strednutím avizovali, že Kollára vyzvú, aby podal demisiu. Jeho odchod by podľa nich neznamenal rozpad koalície. „Chcem sa ho to spýtať, či mu to stojí za to, aby bol neustále konfrontovovaný s kauzou,“ povedal Dostál s tým, že vo vyspelejších krajinách sa po takýchto kauzách odstupuje. Nicholsonová uviedla, že nevidí rozdiel medzi škandálom Kollára a Andreja Danka, ktorého taktiež vyzývala na odchod. Marián Viskupič z SaS zas povedal, že budú žiadať vyvodenie aspoň nejakej zodpovednosti. „Vnímam, že duševné vlastníctvo si vyžaduje rovnakú ochranu ako akékoľvek iné vlastníctvo,“ povedal Viskupič.

 

Šéf hnutia Sme rodina pred stretnutím trval na svojom a síce, že už nemá čo ďalej urobiť, jeho práca je „lege artis“ a ospravedlnil sa. „Nikto mi nemôže povedať, že som porušil zákon. Ja potom nemám inú možnosť, ako odísť z vlády. Ja nemôžem odísť len z postu predsedu parlamentu.Ale všetko je v poriadku,“ vyhrážal sa Kollár. Faktom je, že v práci opísal bez uvedenia zdroja knihu svojho školiteľa a škola neodpovedá ani na to, pred kým diplomovku obhajoval.

 

Po stretnutí vyšiel zadným vchodom a vyhol sa tak otázkam novinárov. O výsledku rokovania tak informovala šéfka klubu SaS Anna Zemanová, podľa ktorej sa všetci jednohlasne zhodli na tom, že Kollár by mal odstúpiť a vyzvali ho k tomu. Nevedela však povedať, či k takému niečomu dôjde. „Na ťahu je Boris Kollár. Ak neodstúpi, poradíme sa a uvidíme, čo ďalej,“ uviedla Zemanová, ktorá nechcela povedať, či sa Kollár vyhrážal odchodom z koalície aj na stretnutí. Šéf SaS Richard Sulík dodal, že aj keby Kollár neodišiel z postu šéfa parlamentu, jeho strana koalíciu neopustí.

Podpásovka? Matovič uštedril strane SaS pekne štipľavú kritiku

Viac informácií sa dočítate v článku…

„SaS z vlády určite neodíde. Pre vážnejšie veci som toto povedal a nie pre v podstate smiešnosť – opajcnutú diplomovku,“ vyhlásil Sulík. Na otázku, či si teda vie predstaviť byť ďalej v koalícii s plagiátorom, nechcel priamo odpovedať. „Nemá zmysel sa stále znovu a znovu motať v problémoch. My túto kauzu nejakým spôsobom uzavrieme. Naši poslanci sa zhodli, že ho vyzvú na odstúpenie. Keď to bude uzavreté, nikdy viac to nebudeme Borisovi Kollárovi vyťahovať, lebo takto sa nedá fungovať,“ uzavrel Sulík.



sk_SKSlovak
sk_SKSlovak